V Dolní Moravě vzniká visutý most dlouhý přes 700 metrů. Nejdelší svého druhu na světě

V rekreačním areálu v Dolní Moravě na Orlickoústecku vzniká visutý most s názvem Sky Bridge 721. Nad údolím bude ve výšce 95 metrů.

Svojí délkou 721 metrů bude podle provozovatelů střediska nejdelší svého druhu na světě. Jak uvedl ředitel obchodu a marketingu horského resortu Tomáš Drápal, prvním návštěvníkům se otevře na jaře příštího roku.

Visutý most překlene údolí Mlýnského potoka

Dolní Morava | Foto: Petr Štefek,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Region tak bude mít další turistický tahák. Visutý most totiž vzniká poblíž vyhlídkové věže Stezka v oblacích, k níž vede lanovka.

Most překlene údolí Mlýnského potoka z horského hřebenu Slamník na hřeben Chlum. Turisté na něj nastoupí v nadmořské výšce 1125 metrů a vystoupí o deset metrů výše.

Pak na ně čeká ještě naučná stezka nazvaná Most času s prvky rozšířené reality. Hra s deseti naučnými panely se dotýká témat ochrany přírody a zejména pohybu v ní, historie a životního příběhu rodiny z Dolní Moravy na pozadí událostí naší republiky od roku 1935 až do současnosti. K jejímu absolvování je nutný chytrý telefon a přístup k internetu.

Lana budou vážit 158 tun

Visutý most u portugalského městečka Arouca | Foto: Paul Jasper Lehmann,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Víte, jaké množství materiálu stavbaři potřebují? Je to 1030 krychlových metrů betonu. Bude vážit 405 tun. Celková váha lan dosáhne 158 tun a pomocných konstrukcí 20 tun.Hlavní lano bude mít průměr přes sedm centimetrů.

Podle ředitele Tomáše Drápala dosud nejdelší visutý most na světě měří 516 metrů a najdete ho u portugalského městečka Arouca. Jeho výška nad zemí dosahuje až 176 metrů.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo: