V jihovýchodní Asii se pohřešuje 10 Čechů

Počet Čechů pohřešovaných po zemětřesení v jihovýchodní Asii se snížil na deset, tedy o jednoho. Svoji rodinu kontaktovala nezvěstná turistka z Barmy, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Dodal, že ministerstvo už má kompletní dokumentaci vzorků DNA od celé skupiny sedmi pohřešovaných Čechů, kteří patrně patří k obětem katastrofy. Vzorky budou zaslány nejbližším leteckým spojem do Thajska.

Z celkového počtu nezvěstných je šest lidí pohřešováno v Thajsku, přičemž je pravděpodobné, že všichni zahynuli. Dva lidé jsou nezvěstní na Srí Lance, přičemž u jednoho panují obavy, že katastrofu nepřežil. Jeden Čech se hledá v Indii a nadále jeden v Barmě. Potvrzena zůstává stále jedna česká oběť ničivých vln.

V České republice funguje od 27. prosince zvláštní poradenská linka, na níž mohou dostat pomoc psychologa lidi, kterých se zemětřesení nějak dotklo. "Na linku volají nyní i lidé, kteří katastrofu osobně zažili. Ačkoliv se v posledních dnech počet volajících snižuje, zvyšuje se naopak počet závažných hovorů," uvedla mluvčí Radka Kovářová. Tým psychologů je například k dispozici při takových činnostech, jako je odebírání vzorků DNA u rodin pohřešovaných.

Ministerstvo zahraničí na svých internetových stránkách zveřejnilo oblasti, do nichž nedoporučuje cestovat. Lidé by neměli jezdit na pobřeží jižní a východní Indie, do indonéské provincie Aceh a přiléhajících oblastí, na malajský ostrov Penang, na pobřeží celé Srí Lanky a do Khao Laku v Thajsku a na ostrov Pchi-Pchi.