V koalici zavládl dočasný smír, lidovci dali ČSSD čas do sjezdu

V koalici zavládlo dočasné příměří, ale začátkem dubna se zřejmě rozjede další kolo jednání o osudu společné vlády. Křesťanští demokraté ve čtvrtek oznámili, že nebudou do velikonočního sjezdu ČSSD naléhat na odvolání premiéra a úřadujícího šéfa ČSSD Stanislava Grosse. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek po schůzce koaličních lídrů řekl, že jeho strana respektuje rozhodnutí ČSSD řešit pochybení předsedy vlády vnitrostranickými mechanismy.

Sociální demokracie zase prohlásila, že chce nadále vládnout s lidovci a unionisty, ale že je jejím právem i odpovědností nominovat premiéra. Gross chystá veřejnou omluvu za výroky, kterými komentoval majetkové poměry své rodiny. Zřejmě se tak stane na sobotním zasedání širšího vedení ČSSD v Praze.

Lidovci tvrdí, že teď dali sociálním demokratům oddychový čas. "Znamená to, že sociální demokracie má teď prostor ve své předsjezdové diskusi, a my se těšíme, že usedneme k jednacímu stolu s těmi, kdo budou mít čerstvý mandát od sjezdu," řekl Kalousek před večerním zasedáním celostátního výboru lidovců. Nijak nechtěl komentovat, co se stane, pokud sociální demokraté na sjezdu podpoří Grosse. Dodal, že výsledek dnešní koaliční schůzky nevnímá jako otázku, zda někdo někomu ustoupil. "Důvěřujeme tomu, že ČSSD je stranou, která dbá na psaná i nepsaná pravidla demokratické politiky," uvedl Kalousek. Lidovci proto nebudou v následujících třech týdnech ovlivňovat předsjezdovou atmosféru uvnitř ČSSD.

Gross po setkání grémií koaličních stran ve Strakově akademii řekl, že sociální demokracie je připravena pokračovat ve společné vládě s KDU-ČSL a Unií svobody-DEU. Místopředseda nejsilnější vládní strany Zdeněk Škromach doplnil, že se Gross veřejně omluví. "Premiér je současně připraven předstoupit před veřejnost a omluvit se těm, kteří se mohli cítit jeho výroky dotčeni," řekl. Gross tak naplní požadavek lidovců, aby vysvětlil některé své výroky. Částečně se omluvil již při čtvrteční návštěvě Kopřivnice. Škromach také připomněl, že Grosse nominovala do čela vlády ČSSD, a jen ona je proto oprávněna ho vyzvat k demisi. "ČSSD trvá na svém právu a zároveň odpovědnosti vítěze voleb do Poslanecké sněmovny rozhodnout o osobě předsedy vlády," řekl vicepremiér, který se s Grossem na sjezdu utká o předsednické křeslo. Sociální demokracie podle Škromacha považuje majetkové poměry a podnikatelské aktivity Grossovy rodiny, kvůli nimž vypukla vládní krize, za urovnané. O důvěru Gross své stranické kolegy požádá v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Pokud nebude cítit jasnou podporu, odstoupí.

Předseda unionistů Pavel Němec dodal, že současnou koalici považuje jeho strana za nejlepší řešení situace vzešlé z voleb roku 2002. Unionisté berou na vědomí prohlášení koaličních partnerů, která dávají naději na pokračování koalice. Unie svobody také vítá rozhodnutí Grosse omluvit se za některé výroky.