V Liberci začal soud s drogovým gangem, uprchlý Kováč poslal soudu e-mail

Liberecký soud se dnes začal zabývat libereckou větví mezinárodního gangu, který se podle obžaloby zabýval distribucí a prodejem drog. Hlavní obžalovaný liberecké větve Vilém Kováč, který je na útěku, v dnes zaslaném e-mailovém prohlášení uvedl, že žádnou trestnou činnost nepáchal. Odmítl také, že by měl vazby na bezpečnostní složky. Podle obžaloby věděl, že je prošetřován policií a prostřednictvím dalšího obžalovaného Pavla Bouška za to zaplatil milion korun. Totožnost informátora z řad celníků či policie se odhalit nepodařilo, vyplynulo z obžaloby, kterou dnes přečetla státní zástupkyně Petra Pazderková.

Jde o největší drogovou kauzu minimálně na severu Čech, kdy hodnota pašovaných narkotik dosahovala několika miliard korun. Přes libereckou větev šlo podle obžaloby v letech 2018 až 2022 přes tunu kokainu a 3,5 tuny hašiše.

Tvrdí, že je kolem něj vytvářena atmosféra "vinné osoby", která souvisí i s předchozími obviněními ohledně krácení daní při nakládání s minerálními oleji a tabákem. Pravomocně zatím ani v jednom z těchto dvou případů odsouzen nebyl. Z Kováčova vyjádření vyplynulo, že za podjaté považuje policii i soud. "Neumím si představit, jak bych za takových okolností mohl absolvovat spravedlivý proces," dodal.