V on-line sčítání se sečetl už milion lidí

V elektronickém sčítání lidu se do dnešního odpoledne sečetl asi milion lidí. ČTK to řekl předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček. Odeslaných on-line formulářů, do kterých můžou lidé vyplnit údaje za všechny osoby v domácnosti, eviduje úřad zhruba 500.000. Spuštění sčítání provázely v sobotu problémy, systém většinu prvního dne nefungoval, nyní funguje bez problémů. Kvůli výpadku budou mít lidé na vyplnění víc času než původně plánovaných 14 dní.

"Těší nás zájem o online sčítání. Dosud se sečetl už milion lidí. Provoz všech systémů, ale i nasazení zaměstnanců a dodavatelů je maximální. Sledujeme provoz a zájemce o vyplnění elektronického formuláře aktivně informujeme o aktuálním vytížení aplikace," uvedl Rojíček. Pokud formulář najednou vyplňuje více než 150.000 lidí, objeví se na stránkách upozornění, aby lidé údaje vyplnili později. Ve sčítání lidu se budou moci lidé sečíst on-line až do 11. května, tedy konce celého sčítání. Lidé, kteří nechtějí využít možnosti on-line sčítání, mohou i nadále v termínu od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy, které dostanou na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Formulář pro sčítání je nyní možné vyplňovat na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.