V Lubech budou soutěžit mladí houslaři z celého světa

První mezinárodní soutěž houslařských učňů a tovaryšů připravují v Lubech u Chebu. Nápad, který vznikl mezi studenty místního středního odborného učiliště, podpořila jak škola, tak lubští houslaři. Mezi dvacítkou přihlášených soutěžících jsou houslařští učni z České republiky, Německa či Itálie, řekl ČTK pořadatel soutěže Jaromír Jelínek. Soutěž se odehraje v Lubech od 21. do 25. června. Porota bude hodnotit nástroj, který si soutěžící přivezou s sebou a který sami ručně vyrobili, a také přímo na místě řemeslnou zručnost soutěžících. Budou muset vyřezávat desku houslí podle modelu, zaměřovat a vyřezávat rezonanční otvor. Na čas pak budou vyrábět takzvanou duši houslí, spojující horní a dolní část nástroje. "Je to poměrně komplikovaná práce, ale dobrý student ji musí zvládnout," řekl Jelínek.

Soutěž je zaměřena na učně a tovaryše, tedy mladé houslaře, kteří dosud nejsou profesionálové. Věk přitom není rozhodující. Mezi soutěžícími jsou proto sedmnáctiletí studenti i tovaryši, kteří už přesáhli třicítku. "Škol, jako je naše, je ve světě málo. V Česku jsme jediná škola tohoto druhu, několik dalších je po Evropě," řekl Jelínek. Jak ale dodal, houslaři z Lubů jsou znepokojení tím, že škola se po 133 letech bude z rozhodnutí kraje stěhovat do Chebu.

Součástí mezinárodní soutěže bude i řada doprovodných akcí pro účastníky. Připraveny jsou přednášky o historii houslařství v regionu, prohlídka lubské školy či návštěva partnerské houslařské školy a muzea v Markneukirchenu. Soutěž houslařů se samozřejmě neobejde bez hudby. Zahajovací koncert Brána baroka otevřená, který se bude konat už 19. června, představí instrumentální hudbu 17. a 18. století. Na závěrečném koncertě 24. června vystoupí houslista Ivan Ženatý spolu s klavíristkou Katarinou Ženatou. Souběžně se soutěží bude v Lubech zpřístupněna i výstava současných a historických smyčcových nástrojů a smyčců a houslařského materiálu.