V Mariánských Lázních začal 42. ročník Chopinova festivalu

V Mariánských Lázních začal v neděli 42. ročník Chopinova festivalu. Je pořádán na památku pobytu velkého polského skladatele a klavíristy Fryderyka Chopina v těchto západočeských lázních. V posledních letech má ustálenou podobu sedmidenní přehlídky. Připravil Josef Kubeczka.

I letos se světově proslulého a ceněného setkání klavíristů účastní hvězdy, třeba finský pianista Paavali Jumppanen či Rus tatarského původu Remo Urasin. Festival odstartoval v neděli Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně spolu s nositelem světového titulu Talent roku 1999, vyhlašovaného v New Yorku, klavíristou Martinem Kasíkem, který hrál Chopinův koncert číslo 2 f moll.

Martin Kasík je nejen vítězem Pražského jara, ale i Chopinovy soutěže v Mariánských Lázních před čtyřmi lety. Mnozí odborníci soudí, že je největším českým talentem za posledních padesát let. Mezi hosty uvodního festivalového koncertu byl mimo jiné populární český zpěvák, člen Spiritual quintetu Karel Zich, který vyjádřil svůj názor na budoucnost mariánskolázeňského festivalu:

"Chopinovi se tady líbilo a myslím, že lidem, kteří sem chodí na ten festival také, tak že to jsou všechno předpoklady jenom pro to, aby se tady tento festival stále realizoval a ne někde jinde."

Jeden z organizátorů Chopinova festivalu Roman Kořán nam řekl, co bude jeho největším "trhákem":

"Takovým bonbónkem určitě bude kocert noční nokturno vokálního souboru Linha singers na zámku Kynžvart."

Dnes nejvýznamnější evropská a patrně i světová přehlídka Chopinovy hudby začala počátkem šedesátých let jako soutěžní setkání mladých klavíristů. Za více než čtyřicel let se na festivalových pódiích vystřídaly stovky špičkových hudebníků. Právě oni podle renomovaných kritiků i od roku 1993 prezidenta Chopinova festivalu a vynikajícícho českého klavíristy Ivana Klánského drží uměleckou úroveň festivalu i dnes velmi vysoko:

"V tom mariánskolázeňský festival má velikou přednost a já ho považuji za opravdu velký a výsostný chopinovský festival v Evropě."

Po Pražském jaru druhý nejstarší festival vážné hudby v České republice potrvá v Mariánských Lázních až do soboty 25. srpna.