V Mnichově zemřel Ivan Cikl, čestný předseda německé skupiny SVÚ

Ivan Cikl

V Mnichově zemřel (17. 10. 2015) Dr. Ing. Ivan Cikl, čestný předseda německé skupiny Společnosti pro vědy a umění (SVÚ). Bylo mu 86 let. Před třemi lety mu byla v Praze udělena Cena SVU.

Ivan Cikl pochází ze Slovenska, kde v roce 1947 maturoval na ružomberském gymnáziu. Další studium ho zavedlo do Prahy, kde absolvoval ekonomii a později práva na Karlově univerzitě. Už během studia pracoval jako redaktor v Československém rozhlase. Později byl zaměstnaný v České televizi. Jako zástupce šéfredaktora Televizních novin usiloval během pražského jara o nové formy televizního zpravodajství.

Přednášel na Novém Zélandu i v Hong Kongu

V době invaze vojsk Varšavské smlouvy byl Ivan Cikl právě na dovolené v zahraničí. Tehdy přijal pracovní nabídku Norského zahraničního ústavu Oslo, pro který zpracoval výzkum a připravil publikaci Masová média a českoslovenké jaro 1968.

Ivan Cikl a Pavel Pecháček při vysílání z Mnichova r. 1989 | foto: Osobní archiv Pavla Pecháčka

V roce 1970 zamířil na druhou stranu zeměkoule na Viktoria University ve Wellingtonu na Novém Zálandu. Jeho přednášky a semináře byly zaměřené na středoevropské a východoevropské režimy. Publikoval články, zúčastnil se diskuzí, jeden semestr přenášel i na univerzitě v Hong Kongu.

Práci Ivana Cikla oceňuje i děkovný list prezidenta Billa Clintona

Na konci 70. let začala jeho kariéra v Rádiu Svobodná Evropa. Komentoval zahraniční a domácí události, připravoval reportáže. Z jeho cest po Polynézii se vysílal dlouhodobý rozhlasový seriál.

V lednu 1993 bylo vysílání Radio Free Europe rozdělené na České a Slovenské. Tehdy se Ivan Cikl stal prvním a současně posledním ředitelem slovenského vysílání Svobodné Evropy z Mnichova. Za svoji činnost získal několik ocenění, je mezi nimi i děkovný list prezidenta USA Billa Clintona.