V Ostravě probíhá festival činoherních divadel OST-RA-VAR

Trainspotting, foto: zdroj: http://revue.idnes.cz, MAFA, Jaroslav Ožana, 5.3.2004

V Ostravě probíhá od středy osmý ročník festivalu ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR. Na místě máme kolegu Viléma Faltýnka, jemuž jsme před vysíláním zavolali a zeptali se ho, komu je přehlídka vlastně určena, když přece ostravští diváci tvorbu svých divadel dobře znají:

"Pro ostravské diváky by festival OST-RA-VAR nebylo nutné pořádat. Jak ale vysvětlil Juraj Deák, šéf pořádajícího Národního divadla moravskoslezského, Ostrava trpí nevýhodnou polohou v severovýchodním výběžku republiky a v důsledku toho také pochopitelným nezájmem odborníků. Ale protože se Ostrava po listopadu 1989 začala výrazně měnit na významné ohnisko českého divadla, byl důvod se zdejší tvorbou pochlubit. Proto se místní divadelníci rozhodli uspořádat přehlídku, ve které během několika dní představí vše podstatné, co v pěti ostravských divadlech v uplynulé sezóně vzniklo a přivezou sem z dalších center republiky kritiky, studenty uměnovědních oborů a ti potom představení navštěvují a diskutují o nich. A to je hlavní smysl. Učinit Ostravu přirozenou součástí celorepublikového dění."

Co mají diváci možnost v Ostravě vidět?

"Diváci mají možnost vidět inscenace Divadla Petra Bezruče, komorní scény Aréna, Divadla loutek, Divadla Antonína Dvořáka a Divadla Jiřího Myrona. To jsou hlavní ostravské scény. Možná lépe než tituly bude zmínit autory. Tedy jsou na programu hry Petra Zelenky, hra Klímova Lidská tragikomedie, Grabeho Don Juan a Faust, ale například také velmi zajímavý divadelní přepis Welshova filmu Trainspotting v podání komorní scény Aréna. Jak mi řekl dramaturg Národního divadla moravskoslezského Marek Pivovar, publikum v Ostravě se v posledních letech změnilo. Je náročnější a ostravská dramaturgie si dnes může dovolit nasadit do programu i tituly, které by před několika lety byly ještě zcela nemyslitelné."

To byl z Ostravy Vilém Faltýnek.