V pátek odletí do Řecka další čeští hasiči a záchranáři, vystřídají kolegy

V pátek odletí do Řecka další skupina českých hasičů a záchranářů, vystřídají kolegy, kteří pomáhají s požáry od minulého týdne. V sobotu se do ČR vrátí vrtulník Black Hawk. V tiskové zprávě o tom dnes informovala tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

Požár, který patří k největším na území Evropské unie za poslední léta, není v Řecku stále pod kontrolou. Tamní vláda dnes k rozsáhlým požárům na severovýchodě země, k hranicím s Tureckem, vyslala dalších 180 hasičů. Stav dalších velkých požárů u Atén a ve středním Řecku se podle úřadů zlepšil. Pod kontrolou je také požár na severu ostrova Andros, který si vyžádal v sobotu evakuaci části obyvatel a turistů. Pomoc vyslaly i další evropské země.

První skupina českých hasičů a záchranářů, která čítá 64 lidí, se zapojila do hašení 24. srpna. Na místě zůstane z původního složení pouze jeden ze zástupců velitele hasičů a jeden ze zástupců záchranářů, kteří předají agendu novému vedení. Do ČR se vrátí pozemní cestou později. V nové skupině jsou jako v té předchozí hasiči a záchranáři z Prahy, Středočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.