České Švýcarsko postihl největší požár za posledních třicet let

Foto: ČTK

Národní park České Švýcarsko o víkendu postihl zřejmě největší požár za posledních 30 let. Oheň, který vypukl v sobotu, postupně zachvátil kolem dvaceti hektarů lesa u Jetřichovic na Děčínsku. Teprve v pondělí ráno se podařilo dostat požár pod kontrolu. Dohašování potrvá ještě několik dní. Další informace zjišťovala Martina Lustigová.

Foto: ČTK
Jak nám potvrdil mluvčí Národního parku České Švýcarsko Antonín Votápek, požáry tam bohužel nejsou výjimečné: "Požáry tady máme poměrně pravidelně. Minulý týden to byl už pátý požár. Od začátku tohoto roku to byl v parku sedmý požár. Ale žádný z těch požárů nebyl takhle rozsáhlý." Až na jeden případ, kdy se les vzňal po zásahu stromu bleskem, požáry zavinili neopatrní návštěvníci - například odhozením nedopalku nebo rozděláním ohníčku: "U tohoto požáru váháme, jestli to byl nedopalek, ale spíš to vypadá, že si někdo v lese pod skálou rozdělával ohníček."

Na hašení požáru se podílelo 30 jednotek požární ochrany, to představuje asi 160 dobrovolných i profesionálních hasičů. Jak upozorňuje mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček, boj s ohněm komplikoval náročný terén: "Práci hasičům komplikovalo šíření požáru pod zemí a především obtížně přístupný terén, který znemožňuje použít mobilní požární techniku. S hašením ze vzduchu pomáhaly dva vrtulníky Letecké služby Policie ČR a také letoun Letecké hasičské služby. Vrtulníky provedly celkem 340 shozů vody a letadlo pak 35 shozů hasební látky."

Foto: ČTK

Podle Antonína Votápka ještě není možné odhadnout, jaké škody požár národnímu parku způsobil, protože zatím nebylo možné zmapovat požářiště: "V tuto chvíli nejsme schopni říct, které stromy se s tím požárem vyrovnají, které ho ustojí a které uschnou. Ve hře je ještě celá řada faktorů. Lesní porosty, které zbudou, budou bohužel velmi oslabeny, takže se tam nabízí i možnost, že do toho nalétne kůrovec, který zlikviduje zbytky." Bude trvat několik měsíců, než bude jasné, jak se příroda s požárem vyrovnala. V Českém Švýcarsku mají zkušenost z loňského září, kdy požár zničil chatu na Marianské vyhlídce a spolu s ní i část lesa. Tehdy uschly i stromy, které na první pohled vypadaly nezasaženy - požár se totiž šířil hrabankou a poškodil kořenové systémy stromů.

Kvůli suchu a tropickému počasí hasiči denně vyjíždějí k několika desítkám požárů. Pokračuje Petr Kopáček:

Foto: ČTK
"Jednotky požární ochrany vyjíždějí každý den k více než sto požárům a valná část z nich je právě v přírodním prostředí. To znamená, že hoří suchá tráva, hoří seníky, hoří na polích, v lesích i na loukách. Valná část těchto požárů je skutečně způsobena lidskou neopatrností." Jen během víkendu došlo v Česku k více než 250 požárům, což je více než dvojnásobek oproti dlouhodobému průměru. A podle hasičů zůstane výskyt požárů vysoký, dokud nepřijde studená fronta s deštěm.

Některé kraje - například Jihomoravský nebo Moravskoslezský - už kvůli počasí vyhlásily bezpečnostní opatření. "Bylo například zakázáno spalování hořlavých látek na volném prostranství. Bylo zakázáno rozdělávání ohně v lesích a v blízkosti lesů a vůbec zakázáno zacházení se zdroji otevřeného ohně. Samozřejmě kouření je zakázáno po celý rok. Je také zakázáno odhazovat hořící nebo doutnající předměty v lesích a v jejich blízkosti," upřesňuje Petr Kopáček.