Česká vláda je připravena pomoci při obnově katedrály Notre-Dame

Pařížská katedrála Notre-Dame, foto: ČTK / AP Photo / Michel Euler

Česká vláda je připravena pomoci Francii při obnově katedrály Notre-Dame i finančně. Čeká ale na rozhodnutí francouzské vlády o postupu rekonstrukce a organizování sbírky. Zhruba po pěti hodinách od vypuknutí požáru francouzský prezident Emmanuele Macron oznámil, že nejhorší se podařilo odvrátit a slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky.

Pařížská katedrála Notre-Dame,  foto: ČTK / AP Photo / Michel Euler

Foto: ČTK / Benoit Moser,  BSPP via AP
Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu podařilo zachránit. Shořela však skoro celá střecha a část centrální lodi. Podle architekta a odborníka na Katedrálu svatého Víta Petra Chotěbora je ale podstatné, že z velké části vydržely klenby stavby.

Katedrála Notre-Dame je symbolem Francie a jednou z nejnavštěvovanějších sakrálních staveb v zemi. Podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) může Česká republika pro obnovu chrámu nabídnout pomoc odborníků, jeho úřad pracuje na uspořádání veřejné sbírky. Potvrdila to mluvčí ministerstva Martha Häckl:

"Myslím, že jsme schopni jednat velmi rychle a v řádu hodin tam odborníky zaslat, ale v tuto chvíli je to opravdu předčasné. Musíme vědět, v jakém rozsahu ty škody budou, a pak se můžeme rozhodnout."

Pomoci s obnovou Notre-Dame by mohli čeští restaurátoři nebo odborníci z Metodického centra konzervace Technického muzea v Brně, kteří mají zkušenosti s opravami vyhořelého slovenského hradu Krásná Horka.

Velvyslanec Drulák: Češi mohou pomoci přispěním do sbírek

Petr Drulák | Foto: Magdalena Hrozínková,  Radio Prague International
Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru uvedl, že napsal textovou zprávu prezidentu Macronovi. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru popsal událost jako velké neštěstí. Nabídky pomoci přichází z mnoha zemí světa. Podle českého velvyslance ve Francii Petra Druláka je zatím potřeba počkat na to, jak velkou pomoc budou Francouzi potřebovat. Pomoci můžou čeští občané přispěním do různých sbírek.

"Existují zde oficiální instituce, které již otevřely účty, a kde je možnost přispívat. My o tom budeme informovat na stránkách našeho úřadu."

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky bylo hašení požáru komplikované, protože se hasiči museli přizpůsobovat historické stavbě. Podle předběžných zjištění místní prokuratury začala katedrála hořet zřejmě neúmyslně kvůli rekonstrukčním pracím.

Sbor Puellae et Pueri v Paříži,  foto: archiv sboru
"Pohledy na to spáleniště ukazují, že se propadlo jedno pole té křížové šestidílné klenby, která je z konce 12. století, ale naštěstí zbytek té autentické klenby vydržel," uvedla Michaela Ottová z Ústavu pro dějiny umění Univerzity Karlovy.

Před požárem si v katedrále zazpíval sbor z Nového Jičína

Ještě v pondělí dopoledne si v pařížské katedrále zazpívali členové novojičínského středoškolského smíšeného sboru Puellae et Pueri (Holky a Kluci). O pár hodin později katedrálu zachvátil rozsáhlý požár. Sbormistr Karel Dostál ČTK řekl, že si studenti nejprve mysleli, že se zatahuje, protože se mělo změnit počasí. Za pár minut ale bylo jasné, že nejde o mrak.

Katedrálu Notre Dame ročně navštěvuje kolem 13 miliónů lidí. Podle prvních odhadů mají opravy trvat celé roky.