V rámci projektu Leonardo vyjede do zahraničí 1000 mladých Čechů

Přes tisíc mladých Čechů vyjede každý rok na pracovní stáže nebo výměnné pobyty do zahraničí. Umožňuje jim to evropský program podporující rozvoj odborného vzdělávání Leonardo da Vinci. Česká republika se do něj zapojila v roce 1997 a od té doby do ciziny odjelo přes 7000 lidí - žáků středních, vysokých a vyšších odborných škol a také pedagogů. Na české projekty Evropská unie vynaložila zhruba čtyři miliony eur (zhruba 128 milionů korun), řekla vedoucí Národní agentury Leonardo da Vinci Iva Tatarková. Podle ní by se měl po vstupu země do EU zhruba zdvojnásobit.

Projekty jsou založeny na spolupráci českých odborných škol s partnery ze zahraničí. Jejich cílem je rozvoj odborných a jazykových dovedností žáků. Češi vyjeli už do 23 evropských zemí. Podle Tatarkové mají i cizinci zájem o stáže v České republice. "Chtějí poznat české pracovní prostředí a seznámit se s naším odborným vzděláváním," uvedla.

Na konferenci k programu Leonardo da Vinci, která se od pondělí konala v Praze, bylo oceněno deset nejlepších projektů. Jeden z nich předložila a realizuje Soukromá škola cestovního ruchu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Projekt je zaměřen na pomoc mladým nezaměstnaným. "Nejdříve jsme ve spolupráci s úřady práce v regionu vybrali mladé lidi, pro něž jsme připravili rekvalifikační kurzy. Vybraní absolventi pak mohli odjet do zahraničí na pracovní stáž," řekl ČTK ředitel školy Luděk Pavlík.