V Semilech vznikla petice za ředitele waldorfské školy a výuku bez podmínek

Lidé v Semilech podepisují petici za návrat dětí do škol bez podmínek a na podporu ředitele Waldorfské školy v Semilech Ivana Semeckého, kterému za jeho postoj k testování žáků a nošení roušek při výuce hrozí odvolání a škole sankce. Testování dětí je jednou z podmínek otevření škol. Poprvé se testovalo v pondělí, z 13.000 testů provedených v Libereckém kraji bylo podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové devět pozitivních.

Ředitel Waldorfské školy v Semilech odmítá podle svého vyjádření dělat ze školy testovací centrum. Děti mají podle něj právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat, uvedl ve čtvrtek na webových stránkách školy. Od pondělí tak sedí ve třídách waldorfské školy děti testované s těmi neotestovanými, což odporuje nařízením. Ve výuce nejsou povinné ani roušky, pouze ve společných prostorách. Situaci ve škole řeší hygienici, školská rada s postupem ředitele nesouhlasí.

"Když si představíte sedmiletého prvňáčka, tak ani nejde o dýchání v roušce, ale ty děti se prostě neumí o roušku starat, sundat ji, nasadit, nosí ji v kapse. Jsem za to, aby děti chodily do školy bez podmínek, a aby se ze zdravých dětí nedělaly testováním potenciálně nemocní," řekla za petiční výbor Martina Wittmayerová. Zároveň ujišťuje, že rozhodně nepatří k popíračům covidu. "Vím, že tady je, setkala jsem se s ním, vím, že lidi umírají, ale všechno má svoje hranice," dodala.