Další vlna rozvolnění: Otevřely obchody, služby i další školy

Epidemická situace se v posledních týdnech v Česku zlepšuje, a tak vláda přistupuje k postupnému rozvolňování. Od pondělí 10. května se do základních škol vrátili žáci všech ročníků, otevřely se obchody a většina služeb, lidé také mohou odložit venku roušky, s výjimkou míst, kde není možné udržet dostatečný odstup od ostatních lidí. 

Roman Prymula | Foto: ČT24

„Každé rozvolnění je určitým rizikem. Současné rozvolnění je poměrně masivní, ale situace je příznivá. Rozvolňování je kontrolované, takže myslím, že přijaté opatření je poměrně uvážené a nemělo by vézt k dramatickému navýšení (případů),“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas epidemiolog a prezidentův poradce Roman Prymula.

Po více než čtyřech měsících se v pondělí ráno otevřela velká část obchodů. Lidé mohou znovu nakupovat třeba v knihkupectvích, klenotnictvích nebo prodejnách s oblečením a obuví pro dospělé nebo nábytkem. Podle předsedy Asociace nákupních center Jana Kubíčka se lidé těšili a vyrazili do obchodů hned dopoledne. „Byť je dneska pondělí, což není nejsilnější nákupní den, zvýšený zájem registrujeme.“

Foto: Luděk Peřina,  ČTK

Zejména prodejci oblečení a obuvi zaznamenali zvýšený zájem zákazníků, kteří si zboží mohou v obchodech i vyzkoušet. Kvůli povolenému počtu jeden člověk na 15 metrů čtverečních se tam tvořily i fronty.

„Zájem jsme zaznamenali. Nejvíce sem chodí ženy, které se těšily na to, že si budou moci oděvy i vyzkoušet,“ potvrdila prodavačka z obchodu v nákupním centru v Praze. Oblečení, které si zákazník vyzkouší, prodejci nemusí dezinfikovat ani jinak zaopatřovat. Obratem se vrací do prodeje.

Otevření přišlo pozdě

Podle předsedy Asociace nákupních center Jana Kubíčka ale povolení otevřít všechny obchody přišlo pozdě a spousta společností je na hraně. „Spočítali jsme, že se jedná o zhruba 8 měsíců, o které jsme přišli, a vyčíslili jsme to na 80 miliard korun,“ uvedl. Kompenzace od státu podle něj nejsou pro nákupní centra dostatečné. Některé programy jsou pak podle něj pro část obchodníků nespravedlivé.

Karel Havlíček | Foto: Úřad vlády ČR

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu řada obchodníku už neotevřela a část, asi 15 procent, bude bojovat o přežití. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) potvrdil, že podpůrné programy budou pokračovat i v květnu. A pokud bude muset mít obchodník zavřeno i v červnu, taky bude moct žádat o dotace.

Lidé si od pondělí také mohou také zajít na výstavy a veletrhy, pokud budou dodržovat rozestupy dva metry a opět zde platí stejné omezení jako v obchodech, tedy jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Otevřely se například i hrady a zámky, lanovky, nebo cestovní kanceláře.

Nespěchejte s dalším rozvolněním

S dalším rozvolněním by se podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace nemělo spěchat. Odborníci upozorňují, že rozvolnění od 10. května pravděpodobně způsobí růst mobility a je proto žádoucí vyčkat s dalšími změnami do té doby, než bude patrné, jak velký tento efekt bude.

Foto: Jaroslav Ožana,  ČTK

Poradní skupina za určitých podmínek souhlasí s ukončením rotační výuky na základních školách, jak rozhodla vláda. Roman Prymula by raději počkal. „Do června bych počkal s tím, že by se měla rušit rotační výuka. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ dodal.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek varuje, že při uspěchání rozvolnění by mohla přijítdalší vlna epidemie. "Epidemie ukazuje, že by se mohla nadechnout k růstu. V populaci máme 30 procent lidí, kteří se mohou relativně snadno a rychle nakazit. Pokud by bylo rozvolňování neopatrné, rychlé a vedlo by k prudkému nárůstu rizikových kontaktů, tak v lokálních ohniscích by se epidemie mohla nadechnout k růstu. Zatím ale v datech nepozorujeme, že by k tomu docházelo,“ řekl Českému rozhlasu.