V sobotu přibylo 508 případů covidu, o volném dni dosud nejvíc

V sobotu přibylo v Česku 508 potvrzených případů nákazy koronavirem. I když je to méně než v předchozích třech pracovních dnech, kdy denní přírůstky dosahovaly rekordních hodnot, jde o nejvyšší denní nárůst ve volném dni. Aktuálně je nakažených rekordních 8282 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. Nákaza se v zemi potvrdila dohromady u 27.752 lidí, z nich se víc než 19.000 vyléčilo a 431 zemřelo.

Tento týden dosahovaly denní přírůstky nových případů covidu rekordních hodnot. Dosud nejvíc pozitivních testů od začátku března za jeden den - podle revidovaných údajů 797 - zjistily laboratoře v pátek. V předchozích dvou dnech přesáhl denní přírůstek hranici 600. Pro vývoj epidemie je podle epidemiologů klíčový počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. V nemocnicích je podle posledních údajů skoro 200 pacientů, což je asi 2,5 procenta z momentálně nakažených, zatímco například na přelomu dubna a května se se tento podíl pohyboval kolem deseti procent.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 89 nových případů covidu-19. Víc než sedm desítek nakažených 100.000 obyvatel za uplynulý týden evidují okresy Pelhřimov a Svitavy, následuje Táborsko, Praha a Třebíčsko. Za celé trvání epidemie má z krajů nejvíce potvrzených případů hlavní město, kde testy dosud odhalily přes 6400 lidí pozitivních na koronavirus.