V Táboře vzniká muzeum čokolády, kromě exponátů ukáže i výrobu
Všechno o čokoládě, její výrobě, pěstování kakaových bobů i ochutnávku nabídne Muzeum čokolády, které vzniká v Táboře. Lidé se tu dozví také o výrobě tradičního českého marcipánu. Expozice počítá s interaktivními prvky, vystavena by tu měla být i marcipánová maketa táborského náměstí, řekla ČTK zakladatelka muzea Petra Kovandová, která vlastní výrobnu cukrovinek a síť prodejen vlastních čokoládových bonbonů. V plánu jsou také expozice ukazující, jak se pěstují, sklízí a transportují kakaové boby a kde všude se využívají. Není to jen v potravinářství, ale třeba i ve farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu, poznamenala Kovandová.
Atraktivní by také měly být dvě cukrářské dílny, jedna na výrobu pralinek a druhá zaměřená na marcipán. Lidé uvidí cukrářům přímo pod ruce. Expozici doplní velká sbírka čokoládových obalů, které zapůjčí jeden sběratel. Nejstarší obal pochází asi ze 16. století. Muzeum vyroste v domě v centru Tábora nedaleko náměstí. Podle projektu by mělo být otevřeno příští rok na podzim.