Je libo pralinku s koprem? Vydejte se do Tábora!

Foto: ČTK

V historickém centru Tábora se otevřelo nové Muzeum čokolády a marcipánu. Je největší svého druhu v Česku a jedno z největších v Evropě. Do nové turistické atrakce láká návštěvníky především každodenní degustační menu a možnost dívat se přes sklo přímo pod ruce cukrářů. Navíc pouze tady najdete pralinky s extrakty bylinek.

Foto: ČTK
Muzeum vzniklo ve třech spojených domech v centru památkové rezervace na ploše přes 1000 metrů čtverečních. Jeho vybudování včetně náročné rekonstrukce domů stálo 34 milionů korun, práci v něm našlo 15 lidí a na financování přispěl Regionální operační program. Zatímco rodiče, či prarodiče si mohou v klidu vychutnat čerstvé pralinky, pro děti je připravená dílna, kde mohou z marcipánu tvarovat třeba pohádkové figurky, uvedla pro Český rozhlas majitelka muzea Petra Kovandová:

Petra Kovandová,  foto: ČTK
"My jsme se trošku odvázali a udělali jsme muzeum interaktivní. Není jen o vědění o čokoládě, o marcipánu, ale našim návštěvníkům přes sklo ukazujeme, jak se čokoládová pralinka vyrábí, jak se pracuje s čokoládou a jak se pracuje s marcipánem. V tomto jsme v Česku určitě ojedinělí, jsme ojedinělí i tím, že zde máme 45 marcipánových exponátů, které ztvárňují pohádky a model marcipánového náměstí Tábora. Ty exponáty se vytvářejí i 60, 70 hodin, takže je to docela pracné. A náš model, ten se vyráběl 2,5 měsíce."

V samotných expozicích muzea, které se rozkládají od sklepa až po půdu, se dozvíte vše o historii čokolády. Ve stínu stromů deštěného pralesa je připraven i pohyblivý model putování kakaového bobu z plantáží až do obchodu s čokoládou. V salonku se zase mohou návštěvníci přenést do 17. století, kdy se v Evropě rozmohly čokolaterie. Je tu i dvoumetrová imaginární čokoládová fontána vyrobená ve sklárnách Bořka Šípka.

Foto: ČTK
"Čokoládová fontána je skutečně dvoumetrová, teče z ní tmavá a bílá čokoláda, ale z hygienických důvodů není návštěvníkům dostupná tak, že by si do ní mohli sahat a ochutnávat. Ale hned vedle na stolečku teče kvalitní mléčná čokoláda, která je určená pro ten požitek, že si tam namočíte sušenku nebo ovocný špíz a pochutnáváte si."

Navíc nemusíte mít výčitky z porušení životosprávy. Z filmů se totiž dozvíte, jak čokoláda svědčí lidskému organizmu. Navíc se řada originálních pralinek dá ochutnat jen v muzeu. Petra Kovandová je vymyslela spolu s mistrem cukrářem Janem Kopeckým. Pralinky mají třeba chuť kopru, wasabi nebo vanilky.

Foto: ČTK
"U nás, kromě toho, že vidíte do výroby, tak si můžete dát řadu různých specialit. Můžete ochutnat fresh pralinky z různých výtažků bylin a koření. Můžete zde vidět sbírku čokoládových obalů nejen v podobě za sklem, ale i v interaktivní tabuli, takže zde vidíte asi 1500 čokoládových obalů. Máme tu sbírku porcelánu, ze kterého se historicky pila čokoláda."

Stejně jako muzeum čokolády je zajímavý i příběh Petry Kovandové. Bývalá zdravotní sestra zahájila svou podnikatelskou dráhu ve dvaceti letech s jednou samoobsluhou. Dnes řídí firmu s ročním obratem 42 milionů korun. Za rok vyprodukuje okolo 36 tun pralinek. Vyrábí také marcipánové a čokoládové figurky a originální speciality. Několik měsíců neměla volno, těší se, že až dožene resty, s batohem odjede do Itálie a zapomene na časový stres.