V táborském Muzeu Lega ožívají slavné stavby světa i vesmírné lodě Star Wars

Foto: Zdeňka Kuchyňová

Největší muzeum lega v Evropě najdete v jihočeském Táboře. Jedná se o soukromou sbírku a jsou tu exponáty doslova z celého světa. Specializací muzea je historie stavebnice LEGO, která se může pochlubit titulem hračka století. Jsou tu modely už od roku 1949. Muzeum dnes nabízí návštěvníkům přes 2500 vystavených unikátních modelů a 20 tématických expozic, kde se skrývá přes 1 000 000 složených kostiček.

 Dušan Smrž,  foto: Zdeňka Kuchyňová

Největší muzeum lega v Evropě najdete v jihočeském Táboře. Jedná se o soukromou sbírku a jsou tu exponáty doslova z celého světa. Specializací muzea je historie stavebnice LEGO, která se může pochlubit titulem hračka století. Jsou tu modely už od roku 1949. Muzeum dnes nabízí návštěvníkům přes 2500 vystavených unikátních modelů a 20 tématických expozic, kde se skrývá přes 1 000 000 složených kostiček.

"Tady uvidíte rarity, které jinde k vidění nejsou. Mezi zajímavosti patří například londýnský Tower Bridge nebo indický Tádž Mahal. Máme tu vystavenou Eiffelovu věž, Sochu Svobody, která je v Americe a podobně. Mimo stálou expozici, která je naší soukromou sbírkou, pořádáme pravidelné výstavy. Vznikají na základě samostavitelů nebo fanoušků lega, kteří si říkají afolové, a vytvářejí vlastní modely," uvedl Dušan Smrž, který Lego sbírá kupodivu krátce. Jen 9 let.

Tower Bridge,  foto: Zdeňka Kuchyňová

Na 340 m2 v muzeu uvidíte největší výstavu originálních modelů na světě. Z kostiček lega tu před návštěvníky ožívají vesmírné lodě Star Wars, magický svět Harryho Pottera nebo Indiana Jonese. Jsou tu stavby strojů, měst či historických památek. Jako jediní na světě vystavují Smržovi modely limitované série UCS.

"Je to série, která ani nebyla určena pro evropský trh, ale pro Ameriku, Hongkong, Austrálii. Nám se podařila dát dohromady. Je to asi 25 kusů exponátů. Jsou to kusy, které mají v průměru 50 až 70 centimetrů, metr dvacet dlouhé. Budeme jediní na světě, kde bude tato UCS kolekce vystavena. Dostali jsme neoficiální zprávu, že patříme nejen mezi největší soukromá muzea v Evropě, ale údajně jsme druhé největší soukromé muzeum Lega na celém světě. Máme tu vystaveno několik set exponátů."

Jak dlouho sbíráte lego?

Tádž Mahal,  foto: Zdeňka Kuchyňová

"Zhruba 8 let. Já to vlastně říkám od otevření, takže teď to už bude skoro 9 let. Není to tak dlouho, kdy mě to Lego spíš mi vadilo, když jsem na tu kostičku šlápnul doma na koberci. Teprve až postupem času jsem zjistil, co se z Lega dělá. Když řeknete Lego, tak si každý představí nějakou klasickou hračku. Ale když se seznámíte s řadou technik, nebo s hvězdnými válkami, nebo s řadou architektura, tak vás to nadchne. V naší republice jsou tisícovky fanoušků, podotýkám dospělých, kteří se tím zabývají. Je to pro ně závislost a droga a to nemluvím o fanoušcích na celém světě. To jsou doopravdy "blázni"."

Co pro vás bylo při stavbě modelů z Lega nejsložitější?

"Mě už to složité nepřijde. Už tom mám v oku a vím, kam co patří. Ale co je složité a kdy jsem Legu propadl, byla stavba londýnského Tower Bridge. To jsem stavěl 26 hodin čistého času. Nadchlo mě, co z toho jde postavit. A samozřejmě zeměkoule. Na tu jsem zapomněl. Tu jsem předělával osm krát. Průměr má větší než 50 centimetrů. Není to stavebnice, ale výtvor samostavitele. Na internetovém fóru zveřejnil způsob, jak to postavit. Já jsem návod získal a zeměkouli tu máme. Chtěl jsem, aby byl ten skelet celý dutý. Nechtěl jsem tam dávat vnitřní výztuhy a vždycky se mi začala bortit. Pak jsem na jiném fóru objevil, že každý tam tu výztuhu má, tak jsem ji tam dal taky."

Model zeměkoule,  foto: Zdeňka Kuchyňová

V době mé návštěvy byly v Muzeu Lega vystaveny slavné stavby. Například zámek Bojnice, Národní muzeum v Praze nebo vila Tugendhat v Brně.

"Člověk, který vilu stavěl, si zjistil skutečné údaje. Byl se tam několikrát podívat. Přeměřil si to a nafotil, aby to opravdu udělal ve správném měřítku. Bohužel to není vidět, ale jsou tam i vnitřní příčky a místnosti rozčleněné jako ve skutečnosti. Příprava na samotnou stavbu trvala měsíc či dva. A teprve začal stavět z Lego kostiček."

Majitelé muzea se rozhodli, že budou stálou expozici dál rozšiřovat o stavby a památky táborského regionu. Časem tu má být z lega postavené celé táborské náměstí či poutní místo Klokoty. Pro malé návštěvníky mají v muzeu koutek na hraní, kde si děti mohou z lega stavět. Nabídnou i krátký film, kde se dozvíte, proč se Lego jmenuje Lego.

"My tady máme takovou pohádku o historii Lega. Je to zkratka dvou dánských slov LEg GOdt - dobře si hraj. Nevěděli, že to ještě znamená latinsky sestavuji."

Název vymyslel to sám zakladatel lega Ole Kirk Christiansen. Lego kdysi vyrábělo dřevěné hračky. V muzeu je i kopie domečku zakladatele společnosti. Je tu i zmenšenina továrny Lego z Mexika a z českého Kladna.

"Nevím jestli to všichni víte, ale 90 procent stavebnic se kompletuje a vyrábí u nás v republice. Takže tu máme zmenšeninu továrny. Dneska už přistavují další fabriku. Má rozlohu asi 100 000 metrů čtverečních. Je to doopravdy ohromná fabrika," uvedl majitel muzea Dušan Smrž.

V Česku se lego nevyrábí, ale dováží se k nám už hotové kostičky. Firma v Kladně má asi 1500 zaměstnanců, kteří vymýšlí systém, jak vše zabalit, třídit, postavičkám tu domalovávají hlavičky, dávají do krabic a exportují do celého světa. Čeští sběratelé Lega organizovaní nejsou. Mají však svoji internetovou stránku www.twinbricks.com, kde se radí o stavebních technikách.


(Repríza z 31.5.2013)

10
49.414457750000
14.645326580000
default
49.414457750000
14.645326580000
49.414161700000
14.657792100000