V unikátní kavárně Potmě se budete cítit jako nevidomí

potme.jpg

Kde můžete potkat kavárnu, kde vás v naprosté tmě obslouží nevidomí číšníci? Jedna taková se ve středu otevřela v centru Prahy na Ovocném trhu. Jedná se o jednu z mála v Evropě a možná i na světě a nese příznačný název kavárna Potmě. O její vznik se postaral Nadační fond Českého rozhlasu Světluška. Jan Charvát si k mikrofonu pozval jednu z organizátorek Štěpánku Batíkovou.

"Kavárna Potmě je jeden z projektů Nadačního fondu Českého rozhlasu a funguje už osm let. V roce 2003 jsme kavárnu poprvé otevřeli na Ovocném trhu v Praze. Od té doby se stala velice populárním a dnes už vlastně tradičním projektem. Kavárna Potmě je vlastně zatemněný prostor, složený z několika mobilních buněk. Prostor je úplně zatemněný, aby opravdu ani špetka světla nepronikla dovnitř a aby si návštěvníci opravdu mohli zažít, jaké je to být ve tmě. Ve tmě kavárny se o vás starají po celou dobu nevidomí číšníci, průvodci, hostesky a barmani. V kavárně Potmě se role na okamžik vyměňují. Nevidomí se stávají vašimi průvodci ve světě tmy a vy si můžete zažít, jaké to pro ně je, když jsou celý život v temnotě."

Jaké máte ohlasy z minulých ročníků?

"Ohlasy na kavárnu Potmě jsou každý rok velice pozitivní. Lidé se do kavárny vrací, není to opravdu o jednom zážitku, ale každý rok už se těší, až kavárnu zase na tři týdny otevřeme a oni se tam budou moci jít znova podívat. Za sedm ročníků kavárnu Potmě už navštívilo přes 18 tisíc návštěvníků a nevidomí kavárníci připravili kolem 20 tisíc nápojů. Opravdu kavárna Potmě je populární. Akorát kavárna byla až doteď pražskou záležitostí a lidem v regionech to bylo líto, že se do kavárny nedostanou. Proto jsem ráda, že se nám podařilo přijít s novinkou - kavárna Potmě v autobuse. Zatemnili jsme autobus, opravdu dlouhý autobus, takovou "harmoniku." Uvnitř je úplně předělaný, předělali to architekti ze studia PHA a tento autobus pokřtíme 19. června na Ovocném trhu a pak vjede do regionů."

Zavítají do pražské kavárny spíše Češi, nebo tam chodí i turisté, které třeba zaujme projekt nebo stavba?

"Lokace kavárny je historické centrum Prahy, takže samozřejmě turisté okolo chodí a nevěřícně koukají, co v historickém centru vzniklo. Chodí tam cizinci na kávu, ale převažuje klientela česká. Naši kavárníci jsou vzdělaní lidé a všichni hovoří anglicky, takže není problém. Několikrát jsem byla přítomná, když cizinci vyjdou z kavárny, tak jsou absolutně v šoku, protože opravdu toto je rarita. Nikde jinde na světě ji nenajdete. To jejich nadšení ten entuziasmus, co zažili v kavárně, byl opravdu zážitek. Takže i cizinci k nám chodí."

Chystáte také doprovodný program, vystoupení hudebníků a muzikantů. Můžete ho popsat?

"V kavárně zahraje po tmě Aneta Langerová, která má takový blok 4 až 5 písní, které opakuje, což už je tradice. 15. června vystoupí na střeše kavárny Ivan Hlas, který se k nám po roce vrátil, protože se mu to loni hrozně líbilo. Vystoupí i letos a bude se střídat s nevidomým zpěvákem Lukášem Kakarou. Na 11. června chystáme také doprovodný program - ukázka vodících psů z pestré společnosti. Oba tyto doprovodné programy budou od pěti do sedmi do večera na Ovocném trhu v Praze."