V USA a Rakousku zatčeni pašeráci drog, mezi nimi i pět Čechů

Americká policie ve spolupráci s českou zadržela v rámci rozsáhlé operace namířené proti evropské síti pašující do USA drogy celkem 13 osob, mezi nimi i několik Čechů. Přitom bylo zajištěno větší množství "taneční drogy" extáze v hodnotě kolem sedmi milionů dolarů (183 milionů korun). Oznámily to v pátek americké úřady v Los Angeles a současně česká Národní protidrogová centrála v Praze.

Vyšetřování případu začalo pod krycím názvem Money Man v roce 2002, když americké přistěhovalecké úřady zjistily, že skupina tvořená většinou Izraelci prodává v oblasti Los Angeles extázi. Pozornost policistů se soustředila na muže jménem Eliyahu Marciano, jenž zřejmě byl hlavou sítě, která pašovala s podporou Čechů drogu z Evropy do USA.

Vyšetřovatelé odhadují, že překupníci dodali v daném období do Spojených států, ale také do Austrálie, Polska a Ruska nejméně sedm milionů tablet extáze pocházející z Česka.

Šéf české NPC Jiří Komorous odmítl upřesnit, kolik Čechů bylo zatčeno a odkud. Avšak podle rakouské policie bylo při zátahu ve třech státech zatčeno celkem pět českých občanů - dva na území Rakouska, další dva v USA a jeden v Česku.