Václav Havel o případech velké hospodářské kriminality

Václav Havel

Prezident Václav Havel se ve středu sešel s týmem prokurátorů Nejvyššího státního zastupitelství, který se specializuje na dozor nad vyšetřováním závažné hospodářské a finanční kriminality. Havel v této souvislosti prohlásil, že potírání této závažné kriminality se začíná pomalu rozbíhat. Jednání sledoval Jaromír Marek.

Nejvyšší státní zastupitelství v současnosti dohlíží na vyšetřování asi dvaceti nejkomplikovanějších a nejzávažnějších případů. Právě o ně se, podle nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, zajímal i prezident Havel.

"Zajímaly ho kauzy typu H-systém, IPB, zajímala ho Komerční banka a zmínili jsme se i o Chvalovském."

Kauzou číslo jedna je nyní pro Nejvyšší státní zastupitelství případ stavebního družstva H-systém, které svých 11 set klientů připtavilo o 1,5 miliardy korun. Podle nejvyšší státní zástupkyně by první obžaloby na hlavní aktéry kauzy měly být podány ještě do začátku prázdnin. Zároveň Benešová přiznala, že státní zástupce, který se kauzou H-Systém zabývá, čelil už v souvislosti s vyšetřováním výhrůžkám.

"Náš státní zástupce byl v riziku ohrožení a řešili jsme to s ministrem vnitra, kde se jednalo o poskytnutí ochrany. Každý kdo pracuje v tomto odboru musí znát své riziko, musí tu práci mít rád a musí být o tom přesvědčen."

Jak uvedl prezident Havel, smyslem jeho setkání se státními zástupci bylo podpořit jejich práci.

"Možná si vzpomínáte, že jsem svého času mluvil o mafiánském kapitalismu jako největším společenském nebezpečí v době těchto majetkových přesunů. Z toho co vím, ať již z otevřených zdrojů nebo od tajných služeb, tak mám dojem, že se vše přece jen zvolna rozbíhá a že velké ryby, které se zdály do nedávna být nepolapitelné podařilo polapit nebo se spěje k tomu, že budou polapeny."

Útvary specializované na dozor nad vyšetřováním závažné hospodářské a finanční kriminality začaly na vrchních státních zastupitelstvích v Praze a Olomouci fungovat loni v říjnu a tyto dbory mají dohlížet jak na postup policie při prověřování trestních oznámení, tak na přípravné trestní řízení v případech týkajících se závažné ekonomické kriminality. Stejný odbor vznikl na Nejvyšším státním zastupitelství. Jeho úkolem je prověřovat právě rozhodnutí vrchních zastupitelství.