Václav Havel - politik a dramatik

0:00
/
0:00

5. října se bývalý prezident Československé a později České republiky Václav Havel dožívá 75 let. Je to příležitost připomenout si ho jako politického vězně, jednu z nejvýznamnějších osobností, která v r. 1989 přispěla k pádu železné opony, i politika, který měl velký podíl na tom, že se Česko mohlo po desítkách let vrátit znovu na Západ. V dnešní kulturní rubrice bychom ale chtěli zdůraznit jeho původní směřování. Václav Havel je také - a možná především - světově uznávaný dramatik a esejista. Jeho absurdní dramata se hrála na všech kontinentech. Po několika z nich jsme zapátrali i v archivu Českého rozhlasu.

Snad nejznámější Havlovou hrou, ve které si spolu s Pavlem Landovským za totality i zahrál, je jednoaktovka Audience z r. 1975. Právě do ní se promítly zcela autentické zážitky disidenta Havla, který "přikuloval" sudy v turnovském pivovaru. Jeho hry Zahradní slavnost, Vyrozumění nebo Ztížená možnost soustředění, kterými se proslavil v 60. letech v pražském Divadle Na zábradlí, se samozřejmě v tehdejším Československu nesměly uvádět. Ve stejné době jako Audience vznikla i další jednoaktovka Vernisáž. Ze socialistického měšťáctví a pokrytectví hlavních hrdinů až mrazí.

Přelom 70. a 80. let pro Václava Havla znamenal hlavně práci v Chartě 77, vznik nejznámějších politických esejů Dopis Gustávu Husákovi, Moc bezmocných, Politika a svědomí nebo souboru Dopisů Olze. A také pronásledování a věznění. V r. 1984 ale vzniklo i drama Largo desolato, kde spisovatel - disident kvůli strachu a zbabělosti ztrácí vlastní identitu. Podobná jsou i další dramata z 80. let: Pokoušení nebo Asanace. V r. 1988, rok před listopadem, vzniklo pásmo Zítra to spustíme. Připomínalo vznik samostatného Československa v r. 1918.

Rok 1989 znamenal pro Václava Havla zlom: z dramatika se stal prezident. K dramatické tvorbě se vrátil až jako exprezident ve svém Odcházení z r. 2007. Jako jedinou vlastní hru ji sám Havel zrežíroval i ve filmu. A jen doplním: Havla dramatika propaguje i Radio Praha. V německé verzi nastudovalo jeho hru Anděl strážný.

Kulturní rubriku provázejí ukázky z Havlových dramat Audience, Vernisáž a pásma Zítra to spustíme.