Václav Klaus hovořil v Salcburku na summitu s prezidenty o EU a NATO

Prezident Václav Klaus se před začátkem summitu hlav států středoevropských zemí v rakouském Salcburku setkal individuálně se svými protějšky z Chorvatska, Bulharska, Moldavska, Albánie a Rumunska. Během krátkých schůzek s nimi hovořil mimo jiné o Evropské unii a NATO. S některými prezidenty se Klaus, který před necelými třemi měsíci vystřídal na Pražském hradě Václava Havla, setkal vůbec poprvé. Na summit prezidentů zemí střední Evropy přicestoval jako zvláštní host i Havel. Nezúčastní se pracovní části programu, ale zavítal jen na slavnostní banket.

"S chorvatským prezidentem Stjepanem Mesičem hovořil Václav Klaus mimo jiné o turistice a investicích českých firem. Prezident Mesič se zmínil o tom, že by se české firmy mohly účastnit privatizace hotelů na chorvatském pobřeží. Bulharský prezident Parvanov projevil zájem pomoci českým firmám ucházet se o kontrakty v bulharské jaderné energetice.

Na v pořadí již desáté schůzce středoevropských prezidentů by se mělo hovořit hlavně o budoucnosti střední Evropy po rozšíření EU. Dvoudenního summitu se účastní celkem 17 hlav států. Pro Klause je schůzka v Salcburku premiérou a poprvé ji zažívá také jeho manželka Livia. Ta si společně s dalšími prvními dámami prohlédne město a zavítá například i do rodného domu skladatele Wolfganga Amadea Mozarta.

Česká republika rozhodně podpoří další rozšíření Evropské unie. Během jednání hlav středoevropských států v rakouském Salcburku to novinářům řekl český prezident Václav Klaus. Česko může podle něj z vlastní zkušenosti doporučit státům, které aspirují na členství v Evropské unii, aby tvrdě vyjednávaly.