Václav Klaus: Není žádný hotový projekt; rozhodne se za několik dní

Prezident Václav Klaus po schůzkách s předsedy tří stran řekl, že žádný z návrhů, které mu předložili, není hotovým projektem řešení vládní krize. Proto zatím sestavením vlády nikoho nepověřil. Rozhodne za několik dní. Šéfové ODS a lidovců Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek prezidentovi doporučili, aby tímto úkolem pověřil úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse. Sami o tuto roli nestojí, řekl Klaus. Poznamenal, že to pro něj bylo překvapení.

Kalousek prezidentovi řekl, že lidovci se cítí být vázáni stále platnou koaliční smlouvou. Proto doporučil standardní politické řešení, které spočívá v tom, aby byl hledáním většinové koalice pověřen šéf nejsilnější parlamentní strany, tedy ČSSD. Předčasné volby Kalousek označil za poslední řešení, uvedl prezident.

Klaus považuje za svůj úkol k sestavení nové vlády přispět. Předčasné volby označil za úkol druhý. Kdyby toto pořadí prohodil, sklidil by za to oprávněnou kritiku, řekl. Všechny tři předsedy vyzval, aby spolu dál intenzivně jednali a "to, co se zde objevilo, aby bylo dolaďováno k nějakému možnému řešení". "Plně věřím, že v co nejkratší době také řešení nalezeno bude," zdůraznil.