Václav Klaus poprvé navštívil nové působiště na Pražském hradě

Pracovníci prezidentské kanceláře, kteří byli do svých funkcí jmenováni Václavem Havlem, předají Václavu Klausovi po jeho páteční inauguraci své rezignace. Václav Klaus v pondělí dopoledne poprvé navštívil své nové působiště na Pražském hradě. Doprovázel jej Jiří Weigl, který ve funkci kancléře nahradí Iva Mathé. S Mathém Klaus asi hodinu hovořil a pak si prošel kanceláře Hradu. Svou pracovnu si ale zatím nevybral. Klaus už kromě změny na postu kancléře prohlásil, že chce vyměnit tři až čtyři šéfy důležitých odborů, že jeho mluvčím bude žena - spekuluje se moderátorce diskusního pořadu TV Nova Janě Bobošíkové, a že zeštíhlí kancelář, ve které nyní pracuje asi sto lidí. Tajemníkem prezidenta a šéfem sekretariátu Václava Klause bude bývalý novinář, hudebník a Klausův dosavadní poradce Ladislav Jakl.

Odpolední schůzku s kroužkem poradců, na které sestavovali budoucí prezidentův tým, přerušila zpráva o narození dvojčat. Klaus podle jeho tajemníka Ladislava Jakla sehnal květinu a odjel do podolské porodnice blahopřát mamince Veronice, manželce svého mladšího syna Jana. Prezident se tak stal pětinásobným dědečkem.

Václav Klaus byl po návštěvě Pražského hradu velmi rozčarován z fyzického stavu kanceláří a takzvaného domečku (vila v Královské zahradě), kde by měl bydlet a pracovat. Nový prezident při hodnocení stavu uvedených prostor nešetřil slovy jako zdevastovaný, nepoužitelný, depresivní. "Domeček se mi zdá tak zdevastovaný, že jsem byl naprosto šokován. Připadalo mě to, jako když se najde někde na vesnici bývalý zámeček nebo tvrz, který byl jistou dobu v majetku místního JZD. Zdá se mi to naprosto nepoužitelné," řekl novinářům po návštěvě Hradu Klaus.