Vakcinační centra budou muset denně hlásit počty naočkovaných

Všechna vakcinační centra budou muset povinně hlásit naočkované lidi ten samý den do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) a evidovat počet vakcín ve skladovém softwaru. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Prioritní skupiny, které budou očkovány přednostně, se podle ministra zásadně nezměnily. Do evidence zájmu o očkování se budou senioři nad 80 let moci hlásit od pátku, po víkendu je doplní zdravotníci. Systém podle Blatného nyní prochází zátěžovými testy. Ministr nevyloučil možnost problémů, systém by měl ale zatížení unést, uvedl. Data chce zveřejňovat týdně.

V první skupině pro přednostní očkování proti covidu-19 je podle nové metodiky 838.000 lidí. Nově tam jsou všichni zdravotníci, medici a dobrovolníci pracující v nemocnicích, ale také například vězeňská služba a pracovníci detenčních zařízení ministerstva vnitra, kde se vyskytují nakažení s covidem-19. Tato skupina má být podle metodiky očkována letos v lednu a únoru, cílem je u ní proočkovanost na úrovni 70 procent.

Ministr Jan Blatný (za ANO) si předvolá ředitele Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského kvůli informacím serveru Seznam Zprávy, že ústav rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Blatný po jednání vlády novinářům řekl, že v žádném případě nelze tolerovat, aby se někdo dostal neopodstatněně k vakcíně dřív než jasně vymezené prioritní skupiny seniorů či zdravotníků.