Válečná loď Bismarck je postavená z 85 tisíc mincí. V jednu chvíli staviteli „došly prachy“

Marek Šátka postavil model německé bitevní lodi Bismarck z 85 302 ks mincí nominálních hodnot 10, 20 a 50 haléřů.

Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov otevřelo sezónu odhalením pozoruhodného exponátu, kterým je replika válečné lodi Bismarck. Je vytvořená z 85 302 vyřazených mincí.

Marek Šátka a model německé bitevní lodi Bismarck  | Foto: Agentura Dobrý den

Modelář Marek Šátka z Chomutova pracoval na stavbě bitevního kolosu celých 15 měsíců. Použil deseti, dvaceti a padesátihaléřové mince, které lepil chemoprenem. Na loď spotřeboval 14,5 litru lepidla.

A kolik mincí použil? Na úctyhodný model o délce 252 cm, vytvořený věrně podle dostupných plánů v poměru 1:100, padlo 24 888 kusů 50haléřových mincí, 27 665 kusů 20haléřových a 32 749 kusů 10haléřových.

Modeláři během stavby "došly prachy"

Lodi dlouhé 252 centimetrů nechybí rádiové věže, děla, záchranné čluny či dvě malá letadla. Model zapsaný v České knize rekordů váží 80 kilogramů a z bytu pana Šátky musel být vystěhován vysokozdvižnou plošinou.

Úsměvně vyznívá skutečnost, že modelář byl svého času donucen práce na jeho stavbě přerušit, protože mu prostě došly prachy (stavební materiál). Sbírka do které haléřovými mincemi přispěli přátelé, ale i úplně neznámí lidé, vše vyřešila.

Kvůli lodi se musely přebudovat expozice

Foto: Agentura Dobrý den

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit muselo pro instalaci tohoto exponátu zcela přebudovat část své expozice Zlaté české ručičky.

Díky tomu vznikl s podporou České mincovny, která významnou část mincí před léty sama razila, nový výstavní prostor, který představuje i další unikáty a vzdává hold zručnosti českých lidí.

klíčové slovo: