Válek bude jednat s pojišťovnami o jednom preventivním PCR testu zdarma měsíčně

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce se zdravotními pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu měsíčně. Vydání takového opatření je podle něj možné jen v případě, že bude schválen pandemický zákon, řekl dnes novinářům. Testování na covid-19 v loňském roce podle něj pojišťovny stálo zhruba 55 miliard korun. Veřejné zdravotní pojištění ročně hospodaří celkem asi s 400 miliardami korun.

Ministerstvo avizovalo, že proplácení preventivních testů by mělo skončit od 1. března. V současné době jsou zdarma se žádankou od lékaře nebo hygieny. Až pět měsíčně navíc mají k dispozici očkovaní lidé a děti. "Já bych rád, abychom se domluvili s pojišťovnami třeba na nějakém jednom testu měsíčně, který by byl nějakým způsobem hrazený," řekl Válek. Testy, na které pošle lékař či hygienická stanice, dál zdarma budou.

Zachování alespoň jednoho testu měsíčně zdarma podporují také někteří lékaři a vědci. Například podle molekulárního genetika Jana Pačese z Akademie věd ČR umožňují lidem chovat se zodpovědně třeba před návštěvami seniorů.