Vánoční koncert Bambini di Praga

Advent a blížící se období vánočních svátků jsou každoročně provázeny řadou koncertů a dobročinných hudebních vystoupení. Tradici vánočních koncertů již před lety zavedl i jeden z našich nejvýznamnějších dětských pěveckých sborů - Bambini di Praga. O tom letošním se více dozvíte v příspěvku Mileny Štráfeldové.

Pěvecký soubor Bambini di Praga má více než půlstoletou historii. Jeho zakladatel a dlouholetý vedoucí Bohumil Kulínský již v roce 1945 v Praze založil a pak téměř třicet let řídil Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. Ten se pak v roce 1973 stal základem světově proslulého pěveckého tělesa - Bambini di Praga. Soubor dnes koncertuje prakticky na všech kontinentech, vedle řady evropských měst vystupoval například v Tokiu, New Yorku, Hong Kongu, Jeruzalémě nebo jihoafrickém Johannesburgu. Soubor zvou pravidelně ke spolupráci i špičkové symfonické orchestry jako Česká filharmonie nebo Pražská komorní filharmonie. K tradicím souboru již dvacet let patří i jeho pravidelné vánoční koncerty. O dvou letošních koncertech, které proběhnou v Obecním domě v Praze, jeho ředitel František Laudát uvedl:

"Bambini vystoupí s velice atraktivními skladbami, zazní především Rybova mše vánoční.

Kromě této mše soubor uvede i skladby Johanna Sebastiana Bacha, Benjamina Brittena nebo Georga Fridricha Händela. Se souborem tradičně vystupují i sólisté Národního divadla, letos například Gabriela Beňačková nebo barytonista Roman Janál. Ten ke koncertům v adventním a předvánočním období řekl:

"Každá účast, každé přispění k vánoční atmosféře, ale zejména období adventu, mi připomíná takovou katarzi lidské mysli."

Současným vedoucím Bambini di Praga je syn zakladatele souboru a nynější šéfdirigent orchestru Opery Národního divadla v Praze Bohumil Kulínský. Vánočními koncerty podle něj každoročně vrcholí koncertní sezóna sboru.

"Máme práce tolik, že první volný den je 23. prosince. A to většinou se denně dělíme na dvě poloviny, část jezdí po vlastech českých, druhá část má koncerty v Praze a pak se to vymění. Zdá se, že pořadatelé a posluchači jsou během těch dvou let tak akorát nadržení na to, aby si zase poslechli Bambini, a to je báječné."