Varnsdorfem pochodovaly stovky lidí, policie je k Romům nepustila

Několik stovek lidí pochodovalo dvě hodiny Varnsdorfem, chtěli se dostat k Romy obývané ubytovně Sport. Na náměstí se jich sešlo asi 250, k davu se po cestě městem přidávaly další stovky lidí. Policie nakonec před 19:00 uzavřela všechny ulice vedoucí k ubytovně a protestující zastavila. Protestní shromáždění proti růstu kriminality Romů ve Šluknovském výběžku svolalo bez oficiálního ohlášení neonacistické hnutí Svobodná mládež. U ubytovny se už od odpoledne shromažďovali místní Romové, chtěli se bránit případnému útoku. Dav se sešel na náměstí už v 17:00 a během pár minut se dal na pochod k ubytovně, kde čekalo kolem 150 místních Romů. Policie se postupu snažila bránit a v ulicích se rozpoutala poziční válka. Jakmile čelo průvodu narazilo na policejní těžkooděnce, zbytek se odklonil a místo obešel jinudy. Na jednom z mostů přes Mandavu se čelo dokonce pokoušelo prorazit policejní kordon, po několika metrech ale těžkooděnci jeho postup zastavili. Policie situaci ovládla až okolo 18:00, kdy se dav snažil projít k ubytovně okolo továrny Velveta. Jen asi 50 metrů od ubytovny přehradila ulici zaparkovanými dodávkami a dav uzavřela z obou stran. Část pochodujících, především dívky a děti, z obklíčení postupně propouštěla a nakonec pustila i zbytek davu. Jeho části se sice ještě pokusily proniknout ke ubytovně z jiných stran, všechny přístupové cesty už byly ale uzavřené. Situace se okolo 19:00 začala uklidňovat.

Je to už druhá demonstrace, která se v šestnáctitisícovém městě v krátké době uskutečnila. V pátek prošlo městem zhruba 500 lidí, kteří protestovali proti nepřizpůsobivým, zejména Romům. Průchod do problémových lokalit jim policie odřízla a nepustila je ani k ubytovně Sport, načež se dav postupně rozešel. U Velvety si z davu policisté vyvedli i několik nejaktivnějších demonstrantů, dalších pět lidí bylo tou dobou už na policejní služebně. Mezi předvedenými byl i organizátor pátečního mítinku Lukáš Kohout, který opět vyzýval demonstrující k pochodu. Místní zpravidla považují policejní zásah za další příkoří, které ve Šluknovském výběžku musí bílá majorita přetrpět. "Kde jste byli, když jste měli chránit nás," zněl nejčastější výkřik z davu směrem k policistům. Pochodující vedla skupina několika desítek mladých lidí, podle vzhledu příznivců extremistických skupin. Většinu ale tvořili místní obyvatelé. "Opět bylo v davu hodně žen i dětí, i proto jsme nemohli zasáhnout tvrději," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Situaci z výšky monitoroval i policejní vrtulník.

V regionu v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy, které tam sestěhovaly realitní kanceláře spekulující s byty. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. Minulý týden se protiromsky zaměřené demonstrace, při nichž musela zasahovat i policie, odehrály na několika místech na severu Čech.