Podle Klause by na Šluknovsku měl stát zasáhnout silou

Foto: ČTK

Situace na Šluknovsku se minulý víkend opět vyhrotila. Policie v sobotu rozehnala shromáždění, které svolala jedna z českých nacionalistických stran, vodními děly a pyrotechnikou. Poprvé se také k problémům na severu Čech vyjádřil prezident Václav Klaus. Prohlásil, že stát by měl razantně zasáhnout silou a ukončit nepokoje.

Demonstrace ve Varnsdorfu,  10. září 2011,  foto: ČTK
K pondělnímu prohlášení o silovém zásahu prezident Václav Klaus dodal, že takový zásah je jen krátkodobým řešením. V první řadě je třeba zabránit vzniku dalších ghett. Striktně je podle něj třeba oddělit krátkodobé rozhodnutí od dlouhodobé koncepce. Situace v regionu se mezitím dále zkomplikovala. V sobotu lidé v průběhu pochodu, který mířil k romským ubytovnám v severočeském Varnsdorfu, začali po policistech házet kameny a plastové láhve. Ti zasáhli nátlakovými prostředky a vodními děly. Policie po zásahu také obvinila pět lidí - tři z útoku na policistu a další dva pak z propagace zakázaných hnutí. Reakce na zásah policejních těžkooděnců se přitom různí. Na 200 lidí v pondělí protestovalo proti zásahu, který je podle nich neadekvátní a také si stěžovali na postup policie, která podle nich všem neměří stejným metrem. Za odpovídající zásah označila sociální demokracie. Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna také prohlásil, že situaci může stát uklidnit v řádů měsíců tím, že posílí policejní oddělení.

Demonstrace ve Varnsdorfu,  10. září 2011,  foto: ČTK
"Je třeba najít zdroje na vytvoření a doplnění části obvodních oddělení ve Šluknovském výběžku. To by mohlo do jisté míry v uvozovkách stabilizovat tu situaci. Obě strany toho problému by viděly, že stát je schopne se postarat o veřejný pořádek a bezpečnost. Poddimenzování té policie je tak významné, že bychom potřebovali zhruba 200, 300 až 500 tabulkových míst, abychom byli schopni pokrýt ty komplikované regiony."

Starostové měst a obcí ve Šluknovském výběžku napsali otevřený dopis premiérovi Petru Nečasovi. Obviňují ho z nečinnosti a nezájmu o problémy severních Čech. V pátek se přitom Petr Nečas se starosty setkal a představil sadu opatření ke zmírnění situace, například zavedení rejstříku přestupků. Řekl také, že region se chystá navštívit, ale nyní je řada především na policii a pořádkových jednotkách. Premiér se k celé situaci v regionu v České televizi vyjádřil takto:

Petr Nečas
"Podívejte se na situaci v zemích jako je Francie, jako je Velká Británie, jako je Německo. I ve vyspělých zemích se ukazuje, že tyto problémy nemají jednoduchá a rychlá řešení. Je to komplikovaný problém. Ano, máme tam mnohdy i negativní příklady, čili víme, čemu se vyhnout."

Nepokoje v oblasti začaly už na začátku srpna. Skupina pěti Romů tehdy údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Místní od té doby už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům a připojují se k nim i extremistická hnutí. Podle sociologa Ivana Gabala by pomohl větší důraz na problémy školství a vzdělávání. Řada dětí z vyloučených lokalit navštěvuje zvláštní školy a je velmi těžké je dostat z ghetta zpět do většinové společnosti.

"Jestliže my jsme v situaci, že nám dorostal první generace dětí, kteří vyrostli v těch ghettech, tak ti formují ty mladistvé gangy. Vidíme tam problém dětí, kteří nemají ukončené ani základní vzdělání. To je prostě podle mého názoru neudržitelný stav."

Foto: ČTK
Ivan Gabal také dodává, že problémy se mohou rozšířit i do dalších regionů, kde jsou velká ghetta, především tedy do Ústeckého a Moravskoslezkého kraje. Hlavní zodpovědnost při potlačování extremistických snah má podle něj vláda. Podle dalších odborníků na menšiny může situaci pomoci i zavedení opravdu účinných programů na začleňování i pomoc ekonomicky slabším občanům z většinové společnosti.