Ve třiadevadesáti letech zemřel uznávaný český básník Karel Šiktanc

Karel Šiktanc

Ve věku 93 let odešel do uměleckého nebe novinář, překladatel, autor knih pro děti, textař a především básník Karel Šiktanc. „Zemřel jeden z posledních velkých básníků 20. a zcela jistě též 21. století, kdy i nadále patřila jeho nepřehlédnutelná básnická tvorba k vrcholům české poezie,“ uvedla na sociálních sítích Katedra české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Ostravské univerzity.

Karel Šiktanc se narodil v roce 1928, nedokončil studium Vysoké školy pedagogické, protože dal přednost žurnalistické praxi. Tu začal v Mladé frontě, od roku 1950 byl pak redaktorem Československého rozhlasu, kde pracoval až do roku 1960. Od roku 1961 byl deset let šéfredaktorem nakladatelství Mladá fronta. Věnoval se také televizním a rozhlasovým inscenacím pro děti. Kromě toho pracoval také jako překladatel a spisovatel.

Od šedesátých let se Šiktanc okrajově věnoval i psaní písňových textů a překládal poezii (zpočátku ruskou a sovětskou, později s pomocí podstročniků také antickou a starou čínskou).

Je autorem více než dvou desítek básnických sbírek. K jeho nejznámějším dílům patří sbírka Heinovské noci vydaná v 60. letech, která vzpomíná na vypálení Lidic. Potom například díla Artéská studna, Adam a Eva, Mariášky nebo Český orloj.

Získal řadu ocenění

Foto: Nakladatelství Host Brno

Jeho literární počátky byly ovlivněny komunistickou ideologií. Po roce 1968 byl ale tehdejším režimem pronásledován a publikovat mohl pouze v samizdatu a v zahraničí. Vystřídal také několik zaměstnání, pracoval například jako hlídač a údržbář tenisových dvorců na Štvanici. V 70. a 80. letech publikoval Šiktanc pod jinými jmény, například pod jménem Vladimíra Pistoria, Jiřího Šebánka či Vladimíra Remeše.

Za své literární dílo získal Karel Šiktanc řadu ocenění. Je držitelem Ceny Jaroslava Seiferta udílené Nadací Charty 77, získal ji dvakrát, za sbírku Srdce svého nejez v roce 1989 a v roce 2011 za sbírku Nesmír.

Za sbírku Krevel dostal v roce 2000 Státní cenu za literaturu. Sbírka Zimoviště byla v roce 2004 vyhlášena cenou Magnesia Litera jako nejlepší básnická sbírka roku. V roce 2010 jej tehdejší prezident Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy.

„Odkázal nám poezii. Ohromnou poezii a stačí se o tom přesvědčit tím, že otevřeme jeho knihy a že si přečteme aspoň jednu jeho báseň. V tu chvíli doceníme to, co se dneska stalo,“ naznačil v den úmrtí pro Český rozhlas přítel Karla Šiktance, básník Petr Hruška.