Ve věku nedožitých 83 let zemřel varhaník Jiří Ropek

Ve věku nedožitých 83 let zemřel v úterý významný pražský varhaník Jiří Ropek. Více než čtyři desetiletí působil v katolickém kostele sv. Jakuba v Praze na Starém Městě, vyučoval na konzervatoři a i poté, co již veřejně nevystupoval, pokračoval v komponování. O termínu posledního rozloučení má rodina informovat později.

U sv. Jakuba nastoupil Ropek po svém učiteli, pedagogovi a skladateli Bedřichu Antonínu Wiedermannovi v roce 1950. Kostel se tehdy pyšnil obnoveným nástrojem podle Wiedermannova návrhu. Tradice tamních varhanních koncertů, ať už za vstupné, nebo v neděli dopoledne v sousedství bohoslužby, trvá nadále.

Na Ropkovy varhanní hodinky chodily do kostela v době komunismu stovky lidí. Komunističtí strážci ideologie ho tolerovali, ale hlídali. Ropek vzpomínal, že pro režim například bylo nepřijatelné, aby zahrál kolem svátku sv. Václava Kličkovu fantazii na Svatováclavský chorál. Vyznělo by to zřejmě příliš manifestačně. Musel proto na poslední chvíli změnit program.

K jeho žákům patřil kdysi mimo jiné Michael Kocáb, který se však posléze jako rocker vydal v hudbě jiným směrem. Na Ropka vzpomíná jako někdejší žák také jazzman Milan Svoboda.

Jiří Ropek byl například prvním varhaníkem, který koncertoval v londýnské síni Royal Festival Hall. Roku 1968 zahajoval kulturní část olympiády v Mexiku. V roce 1995 obdržel jako první umělec z Východu diplom čestného člena britské Královské varhanické koleje - Royal College of Organists.