Ve Velkých Karlovicích se bude soutěžit o nejlepší frgál

Profesionálové i amatéři změří síly v pečení pravého valašského frgálu. Soutěž se uskuteční v rámci Karlovarského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Klání o nejchutnější tradiční pečivo, které se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století, se uskuteční v neděli 14. listopadu. V soutěži, která se letos koná již podeváté, se tradičně objevují klasické koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale i méně obvyklé meruňkové, ořechové, borůvkové či rynglové. Například v roce 2005 se objevil dokonce zcela originální zelný frgál - zelňák, jehož tvůrci tehdy obsadili první místo.

Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky, například na Vánoce a Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů. Nejčastější náplní dříve bývaly sušené hrušky.