Ve Žďáru nad Sázavou probíhá Celostátní setkání mládeže

setkani_mladeze_zdar_nad_sazavou.jpg

Ve Žďáru nad Sázavou na Vysočině probíhá v těchto dnech 5. Celostátní setkání mládeže. Pořádá ho Česká biskupská konference ve spolupráci s občanským sdružením Asociace křesťanských sdružení mládeže. Zaměřuje se především na katolickou mládež, ale není uzavřena ani pro ostatní zájemce. Od 14. do 19. srpna navštíví Žďár podle odhadu 6000 mladých lidí.

Cílem akce je nalézt nebo si prohloubit duchovní život, předávat radost ze života, naučit se pomáhat jiným, poznat nové kamarády, a užít si nabitý kulturně-relaxační program. Je připraveno na 90 přednášek a workshopů z oblastí kultury, psychologie a spirituality. Mladí lidé se setkají s řadou osobností, mezi nimiž je psychiatr Max Kašparů, režisér a herec Jiří Strach, ekonom Tomáš Sedláček a další. Podrobnosti vysvětlil Jan Balík z pořádající České biskupské konference. Podle něj jde také o to, aby mladí křesťané měli možnost osobně se potkat s církevními hodnostáři.

"Jsou to biskupové, kteří mládež na toto setkání zvou, a biskupové v podstatě všichni tady zůstávají nejen na svůj program, ale na mnoho dní, právě proto, aby se mohli s mladými lidmi setkávat neformálně. Třeba včera odpoledne pan arcibiskup Graubner několik hodin zpovídal, takže byl v kontaktu s mladými. A to myslím je zcela specifické pro tato setkání."

V pěti dnech probíhá na mnoha místech ve městě. Na hřišti u zimního stadionu je hlavní scéna, spí a jí se v místních školách, pracovní a diskusní skupinky se scházejí rozptýleně po celém městě. Na hlavním pódiu proběhla ve čtvrtek série koncertů.

"Samozřejmě koncerty, to celé odpoledně bylo pásmo nejzůrnějších žánrů od vážné hudby až po moderní rockovou. Potom zde máme sportovní odpoledne každý den po obědě, pak je možné, aby se lidé zapsali do skupinek, které navštěvují domovy seniorů a podobně."

Foto: ČT24
Mezi účastníky je také Andrea Hýblová z křesťanského nakladatelství Paulinky. Pro ni je akce důležitá tím, že se setkává se stejně založenými lidmi z celé republiky. Silným zážitkem pro ni navíc bylo vystoupení manželů Badanových z Itálie, jejichž dcera Chiara Luce byla dvacet let po své smrti papežem blahořečena.

"To jsou rodiče dívky, která v necelých osmnácti letech zemřela na rakovinu. A tahle dívka nemoc přijala způsobem, který není zcela běžný. A ještě naopak druhé povzbuzovala v jejich různých trápeních."

Žďárské setkání připravuje skupina 750 dobrovolníků. V jejich středu také vznikla v minulém týdnu politická iniciativa na podporu biskupů. Jménem křesťanské mládeže zaslali dopis předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, ve kterém vyjadřují nesouhlas s předvolební kampaní zaměřené proti církvím a převádění státních majetků na církev. Říkají v něm mimo jiné, že sociální demokracie za dvacet let pro vyrovnání s církvemi nic neudělal: "Chceme tímto vyjádřit podporu konstruktivnímu přístupu a věcné argumentaci zástupců České biskupské konference, Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí, kteří o nápravu tohoto problému usilují už od roku 1990."

Předvolební kampaň ČSSD
Spoluautorem dopisu je Josef Lavička:

"My jsme to vlastně schválili v rámci přípravného týdne, na kterém bylo přítomno přes 700 mladých, velmi aktivních mladých, proto jsou právě v přípravném týmu a připravují celé to setkání pro ostatní. Těch 700 mladých, to je víc než 10 procent účastníků tohoto setkání, proto si myslíme, že ten vzorek je dostatečně reprezentativní, aby mohl mluvit jménem všech účastníků."

Jinak ale téma restitucí nepatří k důležitým tématům setkání. Pozornost účastníků se nyní upíná k sobotě, kdy v rámci setkání proběhne Pouť rodin za účasti mnoha rodičů s dětmi a její součástí bude kromě kulturního programu i mše celebrovaná biskupem Vojtěchem Cikerlem.