Ve Zlíně se představují zapomenutá i současná romská řemesla

Zapomenutá i současná romská řemesla se od pátku představují ve Zlíně. Lidé si mohou v sídle krajského úřadu a knihovně prohlédnout fotografie, nářadí a více než 80 předmětů, které Romové vyrobili tradičními postupy, připravena jsou také krátká pojednání o jednotlivých řemeslech napsaná romsky, česky a anglicky. Knihovna nabízí i fotografie dokumentující život v romských osadách, krajský úřad zase velkoformátové portréty romských řemeslníků.

Nejstarší vystavený předmět pochází podle autora výstavy a předsedy Sdružení dětí a mládeže Romů České republiky Jana Ráce z roku 1814. "Je to kovadlina, Romové nekovali ve stoje, ale v sedě, proto je nízká. Navíc je přenosná, protože Romové kočovali," řekl ČTK. Starý je také vystavený velký měděný kotel ze slovenské osady. "Kdo šel okolo, musel pod něj přiložit. Věděli, že pokud to neudělají, nebudou mít horkou vodu," poznamenal Rác.

K nejstarším řemeslům, která Romové ovládali, patřilo zejména kotlářství, kovářství a korytářství. "V 50. letech přibylo drátenictví, zvonařství, taky chov koz a ovcí, z kůže se dělaly měchy. Mezi nejnovější řemesla patřilo hlavně v 70. letech tkaní koberců, výroba korálů a košíkářství," uvedl autor.