Na dobrého řemeslníka si musíte počkat. Chybí jich 300 tisíc

Foto: Lucie Maxová, ČRo

Sehnat dobrého zedníka nebo pokrývače je téměř nadlidský výkon. V Česku totiž chybí až 300 tisíc dělníků. Úměrně tomu se prodlužují i čekací doby. Chcete udělat příčku ze sádrokartonu? Počkáte si třeba tři měsíce.

Foto: Lucie Maxová,  ČRo

Na chybějící řemeslníky upozorňuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Například v Plzni se obor pokrývač nepodařilo naplnit už třetím rokem, říká ředitel tamního středního odborného učiliště Miloslav Štefek.

"Ročně máme dva nebo tři zájemce o obor pokrývač, což je počet, kdy si nemůžeme troufnout skupinu otevřít, protože bychom nebyli schopni to finančně zvládnout. Samozřejmě počítáme s tím, že obor pokrývač bychom zjara opět nabídli absolventům devátých tříd základních škol."

Minimálně musí být totiž v oboru 6 učňů.

Šikovný řemeslník si může vydělat i 80 tisíc

Foto: Michal Jarmoluk,  Pixabay / CC0
Šikovný dělník si přitom může měsíčně vydělat výrazně víc, než je průměrná mzda, říká viceprezident Hospodářské komory a předseda Cechu obkladačů Roman Pommer.

"Dneska si skutečně těch 70 nebo 80 tisíc ten člověk klidně vydělá. Když je mu 23 let, nevydělá si ty peníze hned, musí se v tom oboru stále chtít vzdělávat. I tam digitalizace a robotizace funguje. Ale 60 až 80 tisíc je částka pro člověka, který chce pracovat rukama, bez problémů."

Podle Romana Pommera však není o tyto obory zájem.

"Na pokrývače nikdo nechce. Když už se ta maminka rozhodne, že dítě pustí na řemeslo, tak radši na truhláře. Pokrývač totiž dělá v zimě venku, a on by ten chlapeček nastydl."

Že je problém pokrývače sehnat, potvrzuje i Karel Konopník, vyučený tesař, který střechy opravuje už 30 let.

"Málokdo vydrží. Za prvé je to fyzicky náročné, za druhé je to práce ve výškách a za každého počasí. Pro nás je ta práce vždycky špatná. Buď je horko, nebo prší nebo je zima."

Chybějící řemeslníci ženou nahoru cenu práce

Právě nedostatek řemeslníků žene nahoru cenu práce. Ta stoupla za poslední dva roky podle ředitele společnosti Nejřemeslníci.cz Martina Ekrta o třetinu.

"Jednoznačně se jedná o kategorie rekonstrukce domů, kde od roku 2016 do roku 2018 došlo k nárůstu celkové ceny zakázky o 64 procent."

Zájem není ani o vyučení se zedníkem. Firmy tak často musí lákat dělníky z ciziny. Podle českého statistického úřadu jde nejčastěji o pracovníky ze Slovenska, Polska a Ukrajiny.