Vědci vyvinuli program, který umožňuje ovládat počítač hlasem

Zpřístupnit svět internetu a rozšířit možnosti vzdělávání a pracovního uplatnění lidem s těžkým tělesným postižením umožňuje nový počítačový program, který vyvinuli vědci na liberecké Technické univerzitě. Program MyVoice umožňuje ovládat počítač lidským hlasem, který plně nahradí klávesnici a myš. Jeho velkou výhodou je, že "umí česky". Na tiskové konferenci v Praze to uvedl Jan Nouza z Laboratoře počítačového zpracování řeči Technické univerzity v Liberci. Handicapovaní mohou díky programu psát textové dokumenty, přijímat i odesílat elektronickou poštu, číst webové stránky, kreslit obrázky, prohlížet fotografie, pouštět hudbu nebo telefonovat. Povely uživatel diktuje prostřednictvím mikrofonu. Zatímco pro některé světové jazyky, jako jsou angličtina, francouzština, němčina či japonština, existují komerčně dostupné produkty pro hlasový diktát už několik let, čeština zůstávala pozadu. "Čeština je podstatně složitější jazyk než jiné řeči. Například angličtina má zhruba 50.000 slovních tvarů, kdežto českých slov a slovních tvarů je asi milion," řekl Nouza.

Sedmnáctileté Ditě z Prahy trvalo asi dva dny, než se naučila program používat. Ačkoli dívka nemůže kvůli postižení uchopit ani tužku, pomocí jednoduchých povelů jako "vyber doleva", "vyber na začátek", "dolů" či "na konec" může snadno surfovat po síti. Daří se jí to přesto, že má určité hlasové vady. Nouza upozornil, že program pamatuje i na zábavu - přístupné přes mikrofon jsou třeba i počítačové hry.

V budoucnu by program mohl usnadnit práci s přepisem mluvených textů. Podle Nouzy už v současné fázi lze nadiktovat do počítače text zhruba stejnou rychlostí, jako píše člověk. Zájem projevují firmy pro přepis zpravodajství, besed či parlamentních projevů. Zatím je však program příliš pomalý a jeho slovník je omezen asi na 100.000 slov, což je pro češtinu málo. Podle Nouzy problém spočívá mimo jiné v tom, že lidský projev je plynulý, mezi slovy nejsou mezery a systém musí vyhledat nejpravděpodobnější kombinace.