Robot z lega umí zahrát Beethovenovu skladbu „Pro Elišku“

Hudební robot RHPv2, foto: ČVUT

Ludwig van Beethoven by se zřejmě podivil, kdyby viděl, že jeho slavnou skladbu Pro Elišku umí zahrát robot, navíc postavený ze stavebnice lego.

Skladba patří do repertoáru začínajících klavíristů. Stejně je tomu také u robota s nepříliš poetickým názvem RHPv2, jehož autory jsou dva studenti kybernetiky a robotiky. Martin Šrámek se podílel na návrhu a konstrukci robota a Matěj Štětka řešil softwarovou stránku.

Dvojice vývojářů stojí již za vznikem Ludvíka, největšího humanoidního robota složeného z více než 30 tisíc dílků lega. Stejná stavebnice posloužila také u hudebního robota.

Beethoven složil skladbu pro dívku, kterou miloval

„Příprava a sestavování začaly přibližně před rokem a byly několikrát přerušeny kvůli probíhajícím lockdownům a dalším opatřením. Celková práce odpovídá přibližně jednomu měsíci práce našeho dvoučlenného týmu," uvádí ke vzniku nového robota Matěj Štětka.

Robot Ludvík,  foto: ČVUT

Jak dodal Martin Šrámek, výběr skladby nebyl náhodný. „Beethoven ji napsal jako jednoduchou skladbu pro dívku, kterou miloval a která nebyla zdatná pianistka. Robot ji tedy také zvládl. Roli sehrála ale také paralela s naším druhým robotem Ludvíkem - jmenovcem van Beethovena a v neposlední řadě také proto, že je to zamilovaná skladba našeho vedoucího Martina Hlinovského," vysvětluje Martin Šrámek.

Oba studenti se inspirovali robotem, kterého v roce 2018 sestavil Martin Němec. Využili však jiný druh motorů. Robot by měl zvládat i dynamičtější skladby. Zatím nedokáže zahrát dva sousední tóny naráz. Ale v mnoha skladbách to nebude vadit. Studenti momentálně řeší, jak připojit robota k pianu, aby mohli zorganizovat představení na koncertním křídle.

Elektronická fakulta ČVUT se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30% výzkumných výsledků celého ČVUT a spolupracuje se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy.

Interpretace Beethovena v podání RHPv2