Velký knižní čtvrtek nabízí 12 novinek

Už podruhé se v českých knihkupectvích koná Velký knižní čtvrtek. Přináší na 12 novinek, které nakladatelé považují za hity podzimní sezony. Devět z titulů přitom vyjde zároveň elektronicky. Mezi nejočekávanější novinky patří vzpomínky Madeleine Albrightové Pražská zima nebo krimi Sněhulák od Jo Nesboa.

Velký knižní čtvrtek se konal loni poprvé. Nejúspěšnějším titulem se stal román Umberta Eca Pražský hřbitov. Zároveň se stal třetí nejprodávanější knihou roku 2011. Loňský ročník uvítali knihkupci i jejich zákazníci, mimo jiné proto, že v podzimní záplavě nových knih nabídl tipy na vánoční dárky. Letos třeba v Jablonci nad Nisou začali prodávat novinky už o půlnoci. Kromě knih nabídlo knihkupectví i slevy, soutěž nebo půlnoční občerstvení v podobě domácího štrúdlu a svařeného vína. Nakupujícím se to líbilo:

"Jednak jsme v knihkupectví byli už na jiné akci a velmi tomu knihkupectví fandím. - Můj názor je podobný, ta akce se mi líbí a pro konkrétní knihu si jdu. Pro Pražskou zimu od Madeleine Albrightové."

Právě na vzpomínkovou knihu Madeleine Albrightové knihkupci sází. Prý má šanci zabodovat podobně jako loňský absolutní vítěz prodejů Umberto Eco a jeho Pražský hřbitov. Velký knižní čtvrtek koordinuje knižní distribuce Kosmas a u mikrofonu Radia Praha je její obchodní ředitel Josef Žák:

"Inspirace pochází z Velké Británie, kde je letitá tradice tzv. Super Thursday, což znamená, že druhý říjnový čtvrtek tam na trh přichází ty nejlepší a nejzajímavější knižní novinky. Cílem bylo odstartovat podzimní knižní sezónu, upozornit čtenáře, že do knihkupectví se vyplatí vyrazit už teď v říjnu a neodkládat návštěvu až na prosincové týdny před Vánoci. Zároveň bylo naší snahou v té poměrně velké záplavě knižní produkce na podzim poskytnout čtenářům takovou základní orientaci."

Vybrali jste 12 novinek. Proč právě 12 a na kterou nejvíc sázíte?

"Není v tom žádná magie čísel. Loni jsme měli deset titulů, letos jsme chtěli spektrum trochu rozšířit. Ale nechceme to 'rozpliznout' do té míry, jako je to ve Velké Británii, kde to je živelná akce. Tam vychází 200 novinek, takže to je hrozný mazec. A na co sázíme? Věříme, že každá knížka z toho výběru si najde spoustu čtenářů. Největšími lákadly nebo potenciálními hity vánoční sezóny je krimi Jo Nesboho, což je už velmi zavedený autor. Vychází jeho novinka Sněhulák a potom vzpomínková historická kniha Madeleine Albrightové Pražská zima. Ta se určitě také zařadí mezi top tituly. Je tam řada dalších věcí. Novinka Václava Cílka, román Petry Hůlové, autobiografie Salmana Rushdieho. Jsou tam i dětské knížky, novinka Martiny Formanové, která přijíždí na Velký knižní čtvrtek na autogramiádu."

Co nejvíc Češi čtou?

"Nepřipojili jsme se k trendu poklesu čtenosti beletrie. Ten byl v posledním desetiletí v Americe a trochu i v západní Evropě. U nás je beletrie stále velmi silná. Ale módní vlny, která zasáhly v posledních letech západní Evropu nebo Ameriku, tak zasáhly i Čechy. Měli jsme tu vlnu mysteriózních trillerů Dana Browna a jeho pokračovatelů. Měli jsme tady a ještě pořád máme vlnu vampířích romancí pro mladé čtenářky. Aktuálně je velká obliba severské krimi, která trvá."

Foto: Barbora Němcová
Objeví se také popularita Velkého knižního čtvrtku na tržbách knihkupectví?

"Ze zkušenosti loňského ročníku víme, že ta akce jim velmi pomohla. Mezinárodní nárůst tržeb v tom čtvrtku a následujících dnů byl v průměru skoro padesátiprocentní."

Další podobnou akcí, která v Česku vznikla po Velkém čtvrtku, je Knihománie. Poprvé se konala na jaře, v podzimní verzi přijde od 20. října s 26 novými tituly od 17 nakladatelů.