Velký lyžařský areál má vzniknout na Šumavě

Sumavske lesy

Téměř dvě miliardy se chystá utratit Jihočeský kraj za přeměnu části Šumavy na luxusní lyžařský areál. Josef Kubeczka zjišťoval podrobnosti.

Sumavske lesy
S nápadem vybudovat v části vojenského prostoru Boletice na Českokrumlovsku středisko, v němž budou utrácet peníze lyžaři, přišla budějovická společnost Atelier 8000. Firma dostala od starostů z okolí lipenské přehrady úkol hledat na Šumavě místo umožňující "protažení" letní turistické sezóny i do zimy. V severní části Boletic by měl vyrůst areál s desítkami sjezdovek, z nichž nejdelší by měřila 2,6 kilometru a začínala ve výšce takřka 1200 metrů. "To už jsou podmínky srovnatelné se Špindlerovým Mlýnem," říká Martin Krupauer z Atelieru 8000. Brání se však zjednodušení, že projekt je pouze o sportu a rekreaci:

"Hlavní kriterium je zima na Šumavě a z toho se odvíjí celý příběh. Západočeská Šumava je o zimě, jihočeská Šumava je o létě a jihočeská Šumava v létě to je o měsíci a půl. Dnes jsou k dispozici údaje, že obložnost stagnuje nebo klesá, příjmy z cestovního ruchu v podstatě nerostou. Boom z počátku devadesátých let je za námi, každý se tam jel jen podívat, když padly dráty a teď, co dál. Lidé jsou tam dnes odkázáni na to, jestli jim někdo dá nebo nedá práci s pilou v lese. Není to tedy o tom, že se jde po nějakém území nebo po nějakém kopci. Je to prostě o tom, trošku systémověji se zamyslet, co jsou jižní Čechy, co je turistický ruch v jižních Čechách a z toho pak vycházejí nějaká klíčová východiska. Jedním nejdůležitějších je prodloužení sezóny a teď musíte přemýšlet, jak to dokážete."

Projekt před týdnem podpořila rada Jihočeského kraje. Příští týden ho budou posuzovat krajští zastupitelé. Hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník mi odpověděl na otázku, co vedlo radu k podpoření projektu:

"Vojenský újezd Boletice je takové místo kraje, které je už více než padesát let vojenským prostorem, kde je zakázaný přístup, není tam samospráva, je tam správa na základě vojenského újezdu. My víme, že ministerstvo obrany má v úmyslu zrušit vojenskou posádku v Českém Krumlově, která byla takovou bází pro využití tohoto vojenského prostoru. Když zmíněná společnost přišla s návrhem na přeměnu tohoto areálu na jakési rekreační centrum, ve kterém by základ byl na bázi sjezdového a případně i běžeckého lyžování, tak jsme ten program zvážili a zjistili jsme, že skutečně územní, krajinné předpoklady pro toto využití jsou skoro ideální. Proto Rada Jihočeského kraje při prezentaci vyjádřila projektu podporu a myslím si, že cesta, jak navrátit toto území zpátky do Jihočeského kraje a zpátky mu dát nějaký smysluplný význam, to znamená v tomto případě turistický, rekreační, by tady byl započat."

Radní pověřili hejtmana Jana Zahradníka, aby jednal s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem o způsobu převedení části vojenského újezdu na kraj. Plány na velké lyžařské středisko na Šumavě dosud narážely na odpor ochránců přírody. Zastánci projektu spoléhají na to, že vojenský prostor už zničila armáda, a jeho přeměna na lyžařské centrum tedy bude jednodušší.