Vesmírné projekty českých architektů zaujaly experty NASA

Projekty vesmírných lodí a základen na jiných planetách, které zaujaly i experty z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), se zabývají čeští architekti Ondřej Doule (1978) a Tomáš Rousek (1982). O svých návrzích přednášeli na Mezinárodním astronautickém kongresu, který se tento týden sešel v Praze. Přednáškové sály byly plné do posledního místečka. "Celé dětství jsem strávil poblíž zastávky metra Kosmonautů," dodal žertem Rousek. Jeho prvním vážným zájmem o vesmírnou architekturu byla futuristická vize Nová Praha na Marsu z roku 2005. Při dalším studiu se zaměřoval na nafukovací membránové konstrukce nebo na použití robotiky v architektuře. Toto studium a přednáška nynějšího kolegy Douleho ho přivedly do Mezinárodní vesmírné univerzity a do NASA.

Doule přiznal, že měl od počátku touhu pracovat na návrhu měsíční základny. Mezinárodní vesmírná univerzita rozeslala jeho životopis a NASA mu dala nabídku pracovat na třech různých konceptech. "Okamžitě jsem odpověděl, že souhlasím," řekl. Ze tří možností si vybral projektování základny na Marsu. Jde podle něj nejen o projekt, ale i o to, jak základnu na Mars dostat a jak ji tam rozložit a provozovat. Řešit je také potřeba, jak v ní budou lidé žít. Architekt ale také vidí obrovský potenciál v aplikaci vesmírné architektury na Zemi. "Proto jsem do této oblasti šel," zdůraznil. Návrh takové základny musí vytvářet kompletní umělé prostředí, které je energeticky nezávislé, nepotřebuje inženýrské sítě, je stoprocentně ekologické a neprodukuje žádný toxický odpad. Takovým prvním stupínkem do vesmíru jsou podle Douleho třebas výzkumné stanice v Antarktidě, kde se také vesmírné stanice testují.

Rousek se od letošního května do srpna zabýval v NASA umělou gravitací, revolučními technologiemi, které by mohly být použity pro delší výzkumné mise například na Marsu. Zatímco nyní se astronauti musí v kosmických lodích vyrovnávat se stavem beztíže, lodě s umělou gravitací, na kterých s jinými kolegy z NASA pracoval, by je této nepříjemnosti zbavily. Rousek připomněl, že se například při výzkumu možnosti výroby elektrické energie na Marsu zjistilo, že je to způsob použitelný i na Zemi při výrobě elektřiny ze zemního plynu. "Je to jeden z příkladů, kdy se technologie z vesmíru jako bumerang vrací na Zemi," dodal.