Většina lidí je proti stávce učitelů

Jednodenní výstražná stávka učitelů, plánovaná na pondělí, nemá podporu veřejnosti. Vyplývá to z průzkumů, které zpracovala agentura SC&C pro Mladou frontu Dnes a Lidové noviny. Se stávkou podle průzkumů souhlasí pouze přibližně třetina lidí. Šetření rovněž zjistilo, že tři ze čtyř učitelů nejsou spokojeni s výší svého platu.

S požadavky učitelů na zvýšení platů podle Lidových novin souhlasí 55,3 procenta respondentů. "Lidé by jim spíše přidali, ale nepovažují vždy stávku za úplně optimální řešení, které se naskýtá. Vidí ji trochu jako vydírání, které jim zkomplikuje život," vysvětlila listu socioložka SC&C Jana Hamanová. V průzkumu pro Mladou frontu Dnes naopak mírně převážil názor, že by učitelské platy měli zůstat na současné úrovni - myslí si to 48,6 procent dotázaných, pro zvýšení je 47,2 procent. Přes čtyři procenta lidí dokonce uvedly, že by se platy učitelů měly snížit.

Průměrný plat učitele základní školy byl podle informací ministerstva školství v prvním čtvrtletí letošního roku 15.800 korun, středoškolský kantor dostával 18.300 korun. Průměrný plat v České republice je v současnosti 17.000 korun, přičemž odboráři požadují, aby učitelé dostávali alespoň o 30 procent více.