Vězně čeká více práce i zdražení pobytu za mřížemi

Odsouzení by měli ve věznicích více pracovat a samotný pobyt za mřížemi by je měl vyjít dráž. To je plán nového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Lidé, kteří se vyhýbají nástupu do vězení, by se také v budoucnu mohli tímto chováním připravit o možnost podmíněného propuštění. České věznice čekají na nástup více než pěti tisíc osob, které už si měly odpykávat své tresty. O plány ministra Pospíšila se zajímala Martina Lustigová.

Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
Současná legislativa umožňuje, aby vězni, kteří pracují, odváděli pouze 40 procent svého platu. Odváděná částka přitom nesmí překročit 1500 korun měsíčně. Jiří Pospíšil chce prosadit, aby vězni za pobyt ve vězení platili více, přesnou částku ale zatím neuvedl. Povinnost platit by se vztahovala na vězně, kteří pracují. Případné vymáhání peněz je totiž prý častokrát nákladnější než samotná pohledávaná částka.

A jaké jsou reakce lidí z praxe? Například ředitel opavské věznice Petr Prasek se na zdražení pobytu dívá skepticky: "Už i současná úprava de facto znevýhodňuje pracující vězně oproti těm nepracujícím, protože jejich příjem se skutečně pravidelně na pobyt ve vězení strhává, zatímco těm, kteří nepracují, sice narůstá dluh, podepisují závazky, ale protože pak nepracují ani po propuštění z výkonu trestu, tak ty závazky velmi často zůstávají nesplaceny."

"Dlouhodobě vězeňská služba nebude schopna zabezpečit pracovní nabídku pouze ze svých zdrojů. I do budoucna budeme muset využívat třetích osob, soukromých subjektů, komerčních subjektů. A proto možnost odmítnutí práce by měla být výrazně omezena," uvedl Jiří Pospíšil.

Šéf opavské věznice Petr Prasek Českému rozhlasu řekl, že důležité je motivovat firmy, aby vězně zaměstnaly: "Mezi výhody patří to, že zaměstnavatel neuzavírá smlouvu s jednotlivým pracovníkem, ale s věznicí. A nemá starosti, které má každý jiný zaměstnavatel s běžným občanským pracovníkem, to znamená všechno, co se týče dovolených, výpovědních lhůt. Ale na druhé straně zase je tady nevýhoda, že odsouzení jsou velmi často naprosto nekvalifikovaná pracovní síla."