Vítězný český dokumentární film jde do kin

'Ztracená dovolená'

Brzy se do českých kin dostane film, který vyhrál první cenu v kategorii celovečerních dokumentárních filmů na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a diváci budou moct posoudit vkus poroty. Poprvé se bude veřejně promítat 11. října. Film má název Ztracená dovolená a tvůrci ho označují jako "první českou dokumentární detektivku". Kolega Vilém Faltýnek už film viděl a vysvětlí, co si pod tím označením máme představit...

'Ztracená dovolená'
Film režisérky Lucie Králové je pátráním po šestici neznámých Číňanů. Jejich tváře byly zachyceny na nevyvolaných filmových negativech, které skončily i s kufrem původního majitele v kontejneru kdesi ve Švédsku. Vyvolali je až filmaři a našli obrovské množství 756 svým způsobem kuriózních fotografických snímků. A podobně jako detektivka pátrá po vrahovi, oběti nebo motivech zločinu, zde filmaři dedukcí, s pomocí policie, svědků i kartářky hledají muže, kteří se vyfotili během pobytu ve Švédsku. Tady bych dal slovo režisérce filmu Lucii Králové, která mi po novinářské projekci vysvětlila:

"My jsme před pěti lety našli v kontejneru vyhozený špinavý kufr, ve kterém bylo pouze 22 negativů. Vyvolali jsme je a vzniklo 756 fotek, což je velké množství. Skupiny šesti asijských mužů středního věku, velmi dobře oblečených, kteří se fotí ve skandinávských fjordech na své cestě. Vypadalo to jako jakási služební cesta. Způsob, jakým se fotí, mnohé vypovídá o fenoménu turistické fotografie, i o tom, jestli náš svět může být nějakým způsobem propojený. To jsme tím filmem vlastně chtěli zkoumat."

V první části filmu Ztracená dovolená se divák spontánně zapojuje do úvah nad snímky, společně s filmaři se z nich snaží vytáhnout nějaké záchytné body. Hypotéza o mužích se postupně zpřesňuje. Filmaři cestují do Švédska, dávají inzerát do tisku, nacházejí místa, kudy čínští turisté procházeli, kde se fotili... hovoří se svědky, kteří je na jejich cestě potkali... A nakonec se vydají i do Číny...

Podařilo se tedy ty Číňany odhalit? (ptá se Milena Štráfeldová)

'Ztracená dovolená'
Číňanů je 1 miliarda 300 milionů a najít šest z nich je určitě o mnoho těžší než najít jehlu v pověstné kupce sena. Jak film dopadne na přání autorky Lucie Králové neprozradím. Pravda je, že by film pro budoucí diváky přišel o jeden podstatný aspekt - o napětí.

Jak by se dalo pojmenovat téma Ztracené dovolené?

Tématem je vlastně sama možnost hledat a najít neznámého člověka z druhého konce planety, z odlišné kultury a s odlišnou mentalitou. A setkat se s ním, nejen fyzicky. V závěru filmu zazní otázka, proč vlastně ony Číňany hledat. Lucie Králová mi k tomu řekla:

"Právě proto, že jsme našli ty fotografie. Pro to, jaké ty fotografie byly. A pro to, co vlastně znamená, když ztratíte fotografie. Protože to není jen tak, ztratit svoje fotografie z dovolené."