Vláda bude mimořádně jednat o euroústavě, Klaus odmítl pozvání

Kabinet Vladimíra Špidly bude v neděli večer dolaďovat mandát, se kterým půjde česká delegace do závěrečných jednáních o euroústavě. Prezident Václav Klaus pozvánku na večerní zasedání odmítl. Mluvčí Hradu Petr Hájek ČTK sdělil, že Klaus považuje "za naprosto nevhodné, aby se jednání o záležitosti, která je pro Českou republiku klíčová, konalo mimořádným způsobem a navíc v neděli v pozdních večerních hodinách". Prezident se proto rozhodl, že se tohoto jednání nezúčastní, sdělil Hájek ČTK. Špidla podle mluvčí vlády Anny Veverkové Klausovi nabídl, že ho bude v pondělí o výsledcích nedělní schůze kabinetu osobně informovat. Prezident nabídku přijal, uvedla mluvčí. Čas schůzky zatím nebyl stanoven. Premiér se přizpůsobí časovým možnostem hlavy státu, dodala Veverková.

Ministři mají v neděli večer na mimořádné schůzi kabinetu rozhodovat, jaké principy budou čeští vyjednavači v čele s premiérem hájit při závěrečných jednáních o evropské ústavě. I po nedávné schůzce ministrů zahraničí členských a vstupujících zemí EU v Neapoli přetrvávaly ve většině sporných bodů rozpory. Najít kompromis se pokusí prezidenti a premiéři příští týden na summitu v Bruselu.

Praha dlouhodobě zastává názor, že ústava rozšířené unie nemůže zvýhodňovat větší státy na úkor menších. Vláda pokládá za prioritní ustanovení, aby každá země budoucí pětadvacetičlenné EU měla svého plnohodnotného člena v Evropské komisi. Zejména zakládající členové EU ale namítají, že tak početná komise nebude akceschopná.

Mezi spornými body zůstává také to, v jakých oblastech se má zachovat právo veta, což je pro ČR důležité především v daňové a rozpočtové oblasti a v zahraniční politice. Další otázkou je, jak dlouhé má být týmové předsednictví tří zemí - zda jeden rok, nebo 18 měsíců. Kompromis budou političtí lídři hledat i při ustanovení kvalifikované většiny pro rozhodování v Radě EU. Nevyjasněné zůstává postavení a role evropského ministra zahraničí. Česko zastává názor, že by neměl by být nazýván ministrem zahraničí, ale spíše zástupcem pro vnější vztahy. Vlády se přou i o to, zda v preambuli nechat zmínku o křesťanských kořenech společenství. Právě na mimořádném zasedání vlády si musí česká delegace nechat schválit mandát, s nímž do Bruselu pojede.