Vláda bude mít další dvě Rady

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Petr Nečas v neděli nastínil některé kroky, které by měly vést k výraznějšímu šetření. Jak řekl v České televizi, chce v ekonomické oblasti zřídit dva na vládě nezávislé poradní orgány.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Nečasova vláda plánuje do konce září vytvořit Národní rozpočtovou radu, která by mohla mít sedm až devět členů. Rada bude mít podle premiéra Nečase za úkol posuzovat dopady zákonů do veřejných rozpočtů:

"Bude to analogický orgán jako je Legislativní rada vlády, kde dnes také každý považuje za samozřejmé, že každý zákon je projednán Legislativní radou vlády. Naši snahou je mít tady nezávislou autoritu, která bude schopná jednoznačně říci, jaký dopad do veřejných rozpočtů ten nebo onen návrh zákona bude mít. Aby tady nevznikaly třeba i zbytečné přestřelky, zda něco zvyšuje deficit, nesnižuje deficit, nebo ho dokonce snižuje."

Rada bude složená z nezávislých ekonomických expertů. Petr Nečas chce nabídnout místo v Radě i pro opoziční ČSSD. Její místopředseda Bohuslav Sobotka to ale odmítl s tím, že by to bylo porušení role opozice, pokud by v Radě seděl i člen sociální demokracie.

Premiér Nečas také řekl, že obnoví i tzv. NERV, tedy Národní ekonomickou radu vlády, která už fungovala za Topolánkovy vlády. Sedět v ní má asi třicítka ekonomických expertů:

"Národní ekonomická rada vlády se jednoznačně osvědčila, je to dobrá struktura. Přináší vládě nezbytnou expertízu, nezbytný expertní pohled, kdy vláda již není závislá pouze na odborných aparátech jednotlivých ministerstev. Přicházejí zkušení, špičkoví ekonomové z praxe, z akademické sféry."

Foto: www.freedigi.com
Vláda se bude snažit ušetřit co nejvíce peněz na výdajové stránce státního rozpočtu. Podle premiéra Nečase lze uvažovat i o zrušení daňového zvýhodnění hypoték. Nechce ale rušit přímo podporu bydlení, jen provést transformaci. Daňové úlevy hypoték podle něj zvýhodňují jen vlastnickou formu bydlení:

"Já si dovedu představit univerzální škrtnutí všech částek, které souvisí s bydlením, nebo naopak zavedení jedné univerzální položky, protože tady je skutečností, že tímto daňovým nástrojem je zvýhodňováno vlastnické bydlení proti bydlení nájemnému. A tady je otázka, proč někdo jenom proto, protože má vlastnické bydlení, má být daňově zvýhodněn proti tomu, kdo bydlí v nájemném bydlení. Čili já bych si dovedl představit například nějakou univerzální položku, která řeší bydlení jako takové. Já jsem přesvědčený, že s výjimkou částek, které se týkají péče o rodinu, které se týkají vzdělání a důchodového zabezpečení, každá jiná položka je minimálně hodná diskuse."

Nečasova vláda se zavázala, že pokud se bude ekonomice dařit, chce mít do roku 2016 vyrovnaný rozpočet. V 2013 by schodek veřejných rozpočtů měl dosahovat maximálně tři procenta HDP. Tím by se mohl zastavit růst dluhu Česka, který se od začátku roku do konce června zvýšil o 68 miliard korun na 1 bilion 246 miliard korun. Na každého občana připadá dluh přes 118 tisíc korun.