Vláda chce koupit stíhačky na dluh

Gripen

Vláda udělala další krok ke koupi stíhaček Jas-39 Gripen. Ve středu rozhodla, že na platby do konce roku 2004 si vezme překlenovací úvěr. Předpokládá, že tato částka bude činit 58 miliard korun. Tuto sumu chce kabinet splatit z příjmů z privatizace. Více Jaromír Marek.

Původně vláda počítala s tím, že stíhačky zaplatí s pomocí konsorcia několika bank, u kterých by si musela vzít tři úvěry celkem ve výši téměř 77 miliard korun. Nyní přichází vláda s novou variantou, která je, podle ministra obrany Tvrdíka, výhodnější.

"Nejnižších nákladů může český stát dosáhnout tak, že přijme překlenovací úvěr od České exportní banky, která je ve vlastnicvtí státu. Jednoznačnou předností této varianty financování je především to, že náklady na správu operace jsou dobře definovatelné, předem vymezené a udržitelné po celou dobu financování kontraktu. Náklady na financování jsou nižší zhruba o 20 mld korun. Rovněž dojde ke zjednodušení smluvního zajištění operace. Vzhledem k tomu, že věřitelem je bankovní subjekt ve vlastnictví státu, předpokládá tato operace i lepší ošetření rizik."

Nový způsob financování letadel si vyžádá určité změny ve vládním návrhu zákona o úvěru na nákup stíhaček, který Poslanecká sněmovna v únoru i přes odpor pravicové opozice postoupila do druhého čtení. Kontrakt s výrobcem gripenů má být připraven do 15. dubna. Kolik stát za čtyřiadvacet letounů zaplatí? Více Jaroslav Tvrdík.

"Celý kontrakt, tedy pořízení letadel a náklady na jejich provoz po celou třicetiletou dobu životnosti, nepřekročí 100 mld korun. Samotné letouny budou stát 50 až 52 mld korun, výzbroj na třicet let pro všech 24 letounů plus bitevníky L 159 se bude pobybovat kolem 2 mld a náklady na provoz kolem 1 mld korun ročně, což znamená 30 mld. Tady bych chtěl zdůraznit, že náklady na provoz jsou podstatně nižší, než jsou současné náklady na provoz stíhacího letectva."

Jak už bylo několikrát řečeno, nákup stíhacích letounů bude provázet off-setový program, který by měl přinést české ekonomice investice ve výšce 75 miliard korun. Jak uvedl ministr Tvrdík v úterý, po svém návratu z Velké Británie, součástí kompenzačního programu by mohla být například dodávka 14 tisíc tun materiálu pro britské námořnistvo, kterou zajistí společnost Vítkovice. Konkrétně by se mělo jednat o lodní plechy pro výrobu ponorek a křižníků