Vláda chce zestátnit výrobce nechvalně známé trhaviny SEMTEX

Semtex

Český stát převezme výrobce mnohdy nechválně známé výbušniny SEMTEX - pardubickou Explosii - do svého vlastnictví. Rozhodla o tom ve středu vláda po dohodě se současným vlastníkem Explosie - společností Aliachem. Další podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

měly uskutečnit v první polovině roku. Na konci června by měl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr spolu s ministrem financí Jiřím Rusnokem předložit informaci o postupu převzetí Explosie státem. Podle ministra financí Jiřího Rusnoka tak stát bude moci lépe dohlížet na výrobu a prodej nebezpečných výbušnin:

"Účelem toho opatření je mít pod kontrolou nakládání s tímto citlivým materiálem, a to nejen formou obecně závazných právních předpisů, které se vztahují na tuto výrobu, na její provozování, na distribuci těchto záležitostí, ale mít kontrolu nad tímto i vlastnickou. Jde o to, že ten podnik má skutečně strategický význam z hlediska bezpečnosti, je významným dodavatelem české armády a zejména jde o význam ochrany a kontroly této produkce ze strany státu."

Ministr Rusnok ale připustil, že podnik nemusí zůstat ve státních rukou navždy:

O názor na bezpečnostní a politický význam tohoto kroku vlády jsem požádal místopředsedu sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Pavla Severu:

"Já se domnívám, že určité racionální důvody z hlediska signálu do zahraničí, že chceme, aby tento výrobek, jako že SEMTEX je velmi známý výrobek v zahraničí, byl pod státní kontrolou, je významný signál. Nicméně na druhou stranu bych rád, aby daňoví poplatníci naprosto zřetelně věděli strukturu celého převáděného balíku, to znamená, jaká je struktura zátěže, struktura dluhů této firmy, aby to byla opravdu transakce, která nebude zatěžovat nadměrně státní rozpočet něčím, co nepatří do tohoto podniku. Myslím si, že to je krok, který má své racionální zdůvodnění a myslím si, že stojí za zvážení tímto směrem se vydat."

Na závěr připomenu, že plastická trhavina SEMTEX byla podle mnohých odborníků nejnebezpečnějším "příspěvkem" komunistického režimu v Československu celosvětovému terorismu. Z jeho hlediska totiž má přímo úžasné vlastnosti - je obtížně zjistitelná a velmi účinná. Na odpálení jednoho letounu Beoing stačí třicet dekagramů SEMTEXu. Bývalé Československo ho vyvezlo například do Libye 900 tun a do Vietnamu 14 tun.